1553

Няма прошка! Швейцария осъди на затвор приказно богати


Четирима членове на семейство Хиндуджа - едно от най-могъщите в Индия и Обединеното кралство - бяха оправдани от швейцарски съд за трафик на хора. НО! Те бяха осъдени на тежки присъди от 4 или повече години затвор за експлоатация на индийския персонал във вилата им, предаде АФП.

Бащата Пракаш Хиндуджа (78 г.) и съпругата му Камал (75 г.) получиха 4 години и 6 месеца затвор, а синът им Аджай (56 г.) и снахата Намрата (50 г.)  4-годишни присъди, съобщи председателят на съда в Женева в отсъствието на четиримата подсъдими.

Те бяха признати за виновни по-специално за "лихварство по занятие", тъй като са използвали слабостта на служителите си, на които са плащали далеч под това, на което има право един домашен работник в Швейцария. Четиримата обаче бяха оправдани по най-тежкото обвинение - за трафик на хора.

След произнасянето на присъдата първият прокурор, Ив Бертоса, призова за арест и задържане на неприсъстващите. Защитата твърди, че няма опасност да се укрият, тъй като Камал Хиндуджа е в болница в Монако с животозастрашаваща прогноза. Синът и снахата отишли да се присъединят към съпруга при г-жа Хиндуджа.

Двете визии за съдбата на тези служители се сблъскаха челно по време на съдебния процес срещу това семейство, което според Sunday Times тази година е най-богатото в Обединеното кралство с 37 млрд. паунда. Forbes оценява състоянието им на 20 милиарда долара.

Въпреки тайното извънсъдебно споразумение, постигнато по време на процеса с тримата служители, които съдиха семейство Хиндуджа, съдилищата в Женева не прекратиха делото.

В заключителните си аргументи Ив Бертоса обвини семейството, че са "направили всичко това, за да спестят пари". "В това семейство харчат повече за кучето, отколкото за домашния персонал", каза той. 

Защитата, от друга страна, разкритикува "едно изумително обвинение". Адвокатът е посочил недостатъци в делото на прокуратурата, по-специално това, че тя не е споменала плащанията в натура в допълнение към заплатите в брой. Според защитата тримата ищци не са били изолирани и са могли да напуснат вилата.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?