71

Няма невинни! ООН: И руските, и украинските военни извършват престъпления

ООН обвини руските и украинските въоръжени сили в извършването на десетки екзекуции на военнопленници без съд и присъда след нападението на Русия срещу Украйна, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. 

"Дълбоко загрижени сме от извънсъдебната екзекуция на 25 руски военнопленници", както и на "15 украински военнопленници", заяви Матилда Богнер, ръководителката на Комисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна. 

Според Богнер ООН има данни за екзекуции на руснаци от украинските сили, често "веднага след залавянето им на бойното поле". 

ООН знае за 5 водени от Киев разследвания, отнасящи се до 22 жертви, но "нямаме данни за никакви съдебни дела срещу извършителите" на тези престъпления, посочи тя.

От 15-те екзекуции на украински военнопленници "малко след залавянето им" от руските въоръжени сили, 11 са били извършени от паравоенната група "Вагнер", уточни Богнер. 

Украйна и Русия се обвиняват взаимно в малтретиране на военнопленници още от началото на руското нашествие през февруари 2022 година. Групата "Вагнер" е на първа линия в боевете за източния украински град Бахмут. 

В началото на март видеозапис, показващ предполагаемата екзекуция на украински военнопленник от руски войници, предизвика шок в Украйна. През ноември миналата година Кремъл изрази възмущението си от два видеозаписа, показващи предполагаемата екзекуция на десетина руски военни, предали се на украинските сили. 

Освен екзекуции, ООН е документирала и случаи на изтезания и използване на човешки щитове, съобщи Асошиейтед прес. 

Докладът се базира на разговори с военнопленници, половината от тях освободени украинци, другата половина - руснаци, задържани в Украйна. Екипът на световната организация не е получил достъп до украински военнопленници, задържани в Русия или в контролираната от руски сили украинска територия, където са открити най-малко 48 места за лишаване от свобода. 

Макар че малтретирането на военнопленници се случва и при двете страни, то се случва далеч по-често на украинци, задържани от руските сили - над 90 процента от тези хора са съобщили за злоупотреби, в сравнение с около половината руснаци. 

Членове на украинските сили за сигурност са подложили руснаци на на побой, заплахи със смърт, симулации на екзекуция и заплахи със сексуално насилие. в някои случаи нанесените удари са били изцяло с цел отмъщение, според доклада. В някои случаи офицери са били военнопленници, казвайки им "това е за Буча" - украински град, в който руските сили са извършили зверства. 

Украински военнопленници са били подложени на изтезания, сексуално насилие и са им били отказвани храна, вода и медицински грижи, което в някои случаи е довело до смърт. Те съобщават, че са били изтезавани и малтретирани с цел получаване на информация или за отмъщение, като са получавали удари с ръце, крака, палки, лопати, ножове и електрошокове, а освен това е имало случаи на душене и изтезаване с ток. 

Някои от изтезаваните са загубили пръсти и зъби. На други са били счупени пръсти, носове, ребра, ръце и крака.  "Те не се задоволяваха да ни бият, те ни пречупваха", казва украински  военнопленник, цитиран в доклада. 

Освен това деца от украинския град Харков, които са били изпратени в Русия на летни лагери със съгласието на родителите си, не са били върнати след края на ваканцията, както се е очаквало. Около 200 деца, изпратени в Краснодарския край, са останали след края на ваканцията и са били записани в местно училище. По данни на руските власти, съобщени през октомври, до 2500 украински деца живеят във временни центрове в Русия и някои са останали там. ООН не знае колко от тях са без придружители.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ГЮРО

ГЮРО

25.03.2023 | 13:54

Цялата бивша Хитлеристка коалиция от ВСВ поддържа бандеровските нацита и се прави, че не вижда пречупените кръстове и символите на SS дивизията "Галичина". Затова отново идват немски танкове на руска земя и отново има Източен фронт. С надежда, че този път ще успеят. Срещу свръхядрена държава, която може да ги унищожи за половин час. Нагли безумци.

Отговори
6 3
ГЮРО

ГЮРО

25.03.2023 | 13:48

А нещо за незаконния нацистки преврат през 2014 г. и започналия тормоз над рускоговорящото население? Нали именно заради това ДНР и ЛНР взеха оръжие в ръка, за да защитят себе си и семействата си. И 8 години бяха систематически избивани с тежки оръжия. Но джендърмерията такива работи не вижда и не приема. За тях бандеронацистите са правите, че забраняват руския език и гонят рускоговорящите. Това доведе до идването на Русия в помощ на ДНР и ЛНР, които бяха пред унищожение. Та тъппите приказки за жертви и агресори си ги приказвайте на педърите.

Отговори
4 3
Нъл тъй?

Нъл тъй?

25.03.2023 | 12:13

И жертвата, и агресорът са лоши, нъл тъй?

Отговори
3 2
Лош

Лош

25.03.2023 | 12:44

Какви жертви бълнуваш бе?!Рускоезични боклуци ходи си ори тях като толкова ги харесваш!

Отговори
1 7
Лош

Лош

25.03.2023 | 12:08

Един път и от ООН да се чуе нещо смислено.Ще извършват престъпления щото и едните и другите са диваци отСредновековието.

Отговори
3 5

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?