49
Следвайте ни

Няма напредък в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

viber icon

Преди срещата на лидерите на Европейския съвет в Брюксел днес Съветът по общи въпроси проведе дискусия относно политиката за разширяване на Европейския съюз (ЕС) и докладите за Черна гора, Сърбия, Турция, Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово.


Съответните министри на страните членки одобриха заключенията на Съвета относно процеса на разширяване и стабилизиране и асоцииране.


В заключението относно Турция Съветът „отбеляза със съжаление“, че страната „продължава да се отдалечава все повече от Европейския съюз“ и „припомня предишното си заключение, че преговорите за присъединяване на Турция са в застой и допълнителни глави не могат да бъдат разглеждани."


В главата за Турция заключенията засягат поредица от теми, вариращи от Източното Средиземноморие до бежанците в Турция, както и състоянието на правата и свободите на хората в страната.


Съветът „потвърди сериозната си загриженост относно по-нататъшното и дълбоко тревожно отстъпление в областта на демокрацията, върховенството на закона и основните права, включително свободата на изразяване, както и системната липса на независимост на съдебната власт“.


Системната липса на независимост и неоправдания натиск върху съдебната система не могат да бъдат оправдани, нито продължаващите задържания, лишаване от свобода и други мерки, насочени към журналисти, учени, членове на политически партии, включително парламентаристи, адвокати, защитници на правата на човека, потребители на социални медии и други, упражняващи основните си права и свободи.


Турция трябва също така да засили сътрудничеството си със Съвета на Европа и неговите съответните органи и институции, да отговори на техните ключови препоръки, да приложи изцяло Европейската конвенция за правата на човека и други международни инструменти за правата на човека, по които Турция е страна, както и да изпълни всички решения на Европейския съд по правата на човека в съответствие с член 46 от ЕКПЧ.


Европейският съвет ще обсъди днес развитието, свързано с COVID-19, управлението на кризи свързани с цените на енергията, сигурността и отбраната, миграцията и ситуацията в Беларус и Украйна.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?