71

Няма край: Силно земетресение удари Хатай, усети се в Кипър

Броят на жертвите в Турция надхвърли 45 000

Земетресение с магнитуд 4,4 удари Хатай тази сутрин в 10:20 часа (09:20 часа българско време). Това съобщи Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД).    

Дълбочината на земетресението е измерена на 11.06 километра.

Истанбулската обсерватория Кандили, обяви, че земетресение е било с магнитуд 4,8 и е регистрирано в квартал Карлъсу в окръг Хатай, Южна Турция.

Трусът е усетен осезателно в съседните държави: Кипър, Ливан и Сирия.

Според данните на АФАД, над 11 020 вторични труса са възникнали след земетресения с магнитуд 7,7 с център в област Пазарджик на Кахраманмараш и 7,6 с център в Елбистан.

 

Броят на жертвите надхвърли 45 089 души след опустошителните земетресения, които разтърсиха Турция през февруари, съобщи АФАД.

 

Единадесет провинции в Югоизточния анадолски регион на страната бяха силно ударени съответно от земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6.  Хатай и Кахраманмараш бяха два града, които бяха най-тежко засегнати от земетресенията.  Адана, Газиантеп, Адияман, Османие, Малатия, Килис, Шанлиурфа, Диарбекир и Елазъг са други градове, засегнати от бедствието.

АА

Броят на хората, евакуирани от региона, е малко под 2 милиона, посочва АФАД. Работите след земетресението се извършват от 6368 служители от АФАД и екипи за търсене и спасяване от различни военни и цивилни части. Този персонал използва повече от 18 000 превозни средства.

 

Все още се използва въздушен коридор за транспортиране на персонал и хуманитарна помощ, както и необходимо оборудване.  В този коридор се използват около 116 хеликоптера и 76 самолета, които принадлежат на военновъздушните сили, сухопътните сили, военноморските сили, бреговата охрана и полицейското управление, както и съответните министерства. 

Общо 38 кораба на Министерството на отбраната и бреговата охрана също се използват за доставяне на помощ на оцелелите от земетресението.

 

Повече от 358 000 палатки са били поставени на 332 места във всичките 11 провинции за оцелелите, обявиха от АФАД.

 

Контейнерни градове се създават на 162 места в засегнатите от земетресението провинции,  Над 1,9 милиона души са подслонени в палатки, контейнери, общежития, хотели, къщи за гости и други места.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?