71

Няма край! Откриха по-заразен подвариант на Омикрон в 57 страни

Подвариант на варианта Омикрон на коронавируса е открит в 57 страни, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Възможно е той да се окаже още по-заразен от оригиналната версия, предаде Франс прес.

Омикрон се превърна в доминиращия вариант на коронавируса след откриването си в Южна Африка преди десет седмици. В седмичния си епидемиологичен бюлетин, публикуван снощи, СЗО обяснява, че вариантът, откриван в 93 на сто от пробите, има няколко подварианта - БА.1, БА.1.1, БА.2 и БА.3. От тях първите два са идентични на 96 на сто с оригинала, пише dnes.dir.bg.

Констатира се обаче явно увеличение на броя на случаите на варианта БА.2, който съдържа множество мутации, различни от оригиналната версия, особено в протеиновия "шип", отговарящ за проникване в човешките клетки.

До момента проби от варианта БА.2 са били предоставени от 57 страни. В някои от тях този подвариант вече съставлява над половината от изследваните проби на Омикрон. Той вече става доминиращ във Филипините, Непал, Катар, Индия и Дания.

СЗО заяви, че все още не се знае достатъчно за разликите между подвариантите на вируса и призова да се извършат изследвания за качествата на варианта, включително заразност, тежест на предизвикваното заболяване и способността му да заобикаля имунната защита.

Какво показва датско проучване

Подвариантът БA.2 на разновидността Омикрон на новия коронавирус е по-силно заразен от "основния" БA.1 и по-способен да се разпространява сред ваксинирани хора, според датско проучване, което анализира коронавирусните инфекции в повече от 8500 датски домакинства между декември и януари. На "оригиналния" вариант БA.1 се дължат 98 на сто от всички случаи с Омикрон, но неговата разновидност БA.2 бързо се е превърнала в доминираща в Дания и "детронира" БA.1 през втората седмица на януари.

 
Заключението на учените е, че БА.2 притежава имуно-инвазивни качества, които допълнително намаляват защитния ефект на ваксините срещу инфекцията, казват авторите на изследването от изследователския институт "Statens Serum Institut", университета на Копенхаген, Статистическия институт на Дания и Техническия университет на Дания.

"Ако сте бил изложен на Омикрон БА.2 в домакинството, е 39 на сто по-вероятно да се заразите в рамките на седем дни. Ако сте били в контакт с БА.1, вероятността е 29 на сто", каза ръководителят на изследването Фредерик Плеснер пред Ройтерс.

Резултатите сочат, че БA.2 е около 33 на сто по-силно заразен от БA.1, каза той.

Случаи с БA.2 са регистрирани в САЩ, Великобритания, Швеция и Норвегия, но в по-малка степен в сравнение с Дания, където подвариантът е отговорен за близо 82 на сто от случаите на инфекция.

Изследването е показало, че БA.2 сравнително по-често от БA.1 заразява напълно ваксинирани и хора с бустерни дози ваксини, което е знак за "имуно-инвазивните свойства" на подварианта.

Въпреки това ваксините имат важна роля, тъй като напълно ваксинираните и тези с бустерни дози по-рядко се заразяват и разпространяват който и да е от подвариантите в сравнение с неваксинираните, казват изследователите. Предварителни резултати сочат, че няма разлика в броя хоспитализации при случаите на БА.1 в сравнение с БА.2.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
97422

97422

02.02.2022 | 19:39

Значи като чета,коментарите са написани от неграмотни,прости дебили! Липсата на мозък е очевидна. Пожелавам на малоумниците,да мрат час по-скоро. Дано се разболеете и свършите в агония т ъпанари!

Отговори
4 5
престанете с този език и злоба

престанете с този език и злоба

02.02.2022 | 17:09

престанете да ползвате езика на омразата--каквото ви казват това правете--ако ви кажат и една кофа с ла-йна изяжте--ще го прекарате със сигорност по леко вируса --слушайте и изпълнявайте затова им плащат на говорителките по 9 бона месечна заплата да ви обеждават

Отговори
9 2
ОТГОВОР ДО престанете с този език и злоба

ОТГОВОР ДО престанете с този език и злоба

02.02.2022 | 17:13

ЗАТОВА И БОЛНИЦИТЕ ГИ НАПРАВИХА БИТ-ПАЗАР А ДОКТОРИТЕ БИЗНЕСМЕНИ--ЗА ДА МОГАТ ПО-БЪРЗО ДА ВИ МОРЯТ--ИМА И ФИЛТЪР РЕГИСТРАТУРА ТАМ ЩЕ ВИ ИЗВЪРШВАТ ПРОВЕРКА КАКТО И НА ГРАНИЦАТА НЕ СА ВИ ПРОВЕРЯВАЛИ-И ЩЕ ВИ ГУБЯТ ВРЕМЕ ТА ДАНО ОЩЕ ТАМ ДА ПРЕДАДЕТЕ БОГУ ДУХ--ТОВА Е ЦЕЛТА -А ВИЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ТЕ ТЪРЧАТ ДА ВИ СПАСЯТ КАТО ВИ СЛОЖАТ ВАКСИНА--ТОЧНО ОБРАТНОТО Е

Отговори
10 2
А така

А така

02.02.2022 | 20:30

Начи като си болен недей да търсиш доктори а ходи да ти леят куршум

Отговори
1 1
може ли без проценти, че простите хора не ги разбират

може ли без проценти, че простите хора не ги разбират

02.02.2022 | 16:58

те и текста не разбират - ама карай

Отговори
3 2
БАШ-ИСТИНАТА

БАШ-ИСТИНАТА

02.02.2022 | 16:14

В ХОД Е НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗАРАДИ ЛАКОМИЯТА НА БОГАТИТЕ--ЦЕЛТА НА УНИШОЖАВАНЕТО Е НА- ОСНВНО ПЕНСИНЕРИТЕ -ЗАЩОТО ТЕ СА ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ В ЦЯЛ СВЯТ ЗАРАДИ -ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ГОЛЕМИЯТ СИ БРОЙ ОТ МЛАДОТО НАСЕЛЕНИЕ--ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ СА УКРАДЕНИ А В ДРУГИ ДЪРЖАВИ ПРЕД ПРАГА НА ФАЛИТ--КАТО ЦЯЛО ЧОВЕЧЕСТВОТО Е СЪС ЗАСТАРЯЛО НАСЕЛЕНИЕ ЗАРАДИ НИСКАТА РАЖДАЕМОСТ--И 5-МА РАБОТЕЩИ НЕМОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ 10 ПЕНСИОНЕРА--ПРЕКАЛЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ДАДЕНИТЕ СВОБОДИ НА ЖЕНИТЕ -ДОВЕДОХА ДО ТОЗИ ПРОБЛЕМ---ЗАЩО МИ Е МЪЖ-АЗ САМА МОГА ДА СЕ ОПРАВЯ---НАЛИ ВИ Е ПОЗНАТА ТАЗИ РЕПЛИКА-ЦЕЛТА НА УНИШОЖАВАНЕТО Е И ХОРАТА НАД 50 ТОЕСТ ТЕ СА ПРЕД ПЕНСИЯ И СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ИМ БЪДАТ ИЗПЛАЩАНИ ПЕНСИИ--КОЕТО НЕ Е ИЗГОДНО ЗА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД--И НАИСТИНА МАСОВО КОИТО УМИРАТ СА ХОРА ПЕНСИОНЕРИ И ТЕЗИ НАД 50 КОИТО СА ПРЕД ПЕНСИЯ--ПОКРАЙ СУХОТО ГОРИ И МОКРОТО НА 100 УМРЕЛИ ИМА И 3-4 МА МЛАДИ-НО КАТО ЦЯЛО ЦЕЛТА СЕ ИЗПЪЛНЯВА ВИРУСЪТ ВСЪКА ГОДИНА ГО ПРАВЯТ ВСЕ ПО-ЗАРАЗЕН И СМЪРТОНОСЕН-ЗА ДА МОЖЕ ДО 5-6 ГОДИНИ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ТЕЗИ ПРЕД ПЕНСИЯ ДА НАМАЛЯТ НАПОЛОВИНА В СВЕТОВЕН МАЩАБ---САМО В БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ 2 МИЛИОНА И 200-ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ И ОЩЕ ТОЛКОВА КОИТО ЧАКАТ ЗА ПЕНСИЯ--ПРИ ТОВА СЪОТНОШЕНИЕ НИЕ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ НАД 10 МИЛИОНА РАБОТЕЩО НАСЕЛЕНИЕ--ЗА ДА НЕ СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПУСКАТ УНИШОЖИТЕЛНИ ВИРУСИ--НАЙ-ВЕРОЯТНО И ВАКСИНИТЕ СА ВКЛЮЧЕНИ В ИЗТРЕБВАНЕТО-АКО НЯКОЙ СЕ ПАЗИ И НЕИЗЛИЗА НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА ДА МОЖЕ ДА СИ СЛОЖИ ВАКСИНА И ТЯ ДА СВЪРШИ РАБОТАТА НА КОВИДА--НАЙ-ВАЖНАТА ЦЕЛ Е ПРЕДИ ДА ЗАМИНЕ ИНДИВИДА НА 7-МОТО НЕБЕ--ДА БЪДЕ ОБРАН--КАТО СИ ДАДЕ ПОСЛЕДНИТЕ ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ= ИНАЧЕ НЯМА ЛОГИКА АЛЧНИТЕ КАПИТАЛИСТИ ДА ТЪРЧАТ ДА НИ СПАСЯВАТ С ВАКСИНИ--ПО-СКОРО Е ОБРАТНОТО--ПРИ НЯКОИ ОРГАНИЗМИ ВАКСИНАТА ЩЕ ДАЕ ОБРАТЕН ЕФЕКТ НА ПО-КЪСЕН ЕТАП--ПРИ ДРУГИ СЛЕД СЕДМИЦИ--КОВИДА Е ПУСНАТ ОТ АМЕРИКАЦИТЕ С ЦЕЛ ДА СТОПИРА КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА-КОЯТО Е ВЪВ ВЪЗХОД---НА КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА И ТРЯБВА ХОРА ЗА ДА ИМ ВЪРВИ ПОВЕЧЕ СТОКАТА-КИТАЙ НЯМА ИНТЕРЕС ДА УБИВА ХОРАТА--ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСИТИЛЕТИЯ-АМЕРИКА ПАЛИ ВОЙНИ И УНИШТОЖАВА ХОРАТА--НО РАЗБРА ЧЕ САМО С ВОЙНИ НЕСТАВА-ЗАЩОТО ЗАПОЧНА ДА СЕ МЕСИ И РУСИЯ--И ЗАПОЧНАХА ТИХОМЪЛКОМ С ВИРУСИ--КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ ДЪРЖАВИ ДОКАЗАХА ЧЕ ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ Е САМО ЕДНА ТЪРГОВИЯ ЗА ТЯХ--ТАКА ЧЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ В КОЙТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО --НЯМА КАК И НЕ Е ЛОГИЧНО ДА ОБИВА ХОРАТА--КАКТО ИСКАТ ДА НИ ВНУШАТ ЧРЕЗ МЕДИИТЕ--И ТЕЗИ СЪЩИТЕ ПОДЧИНЕНИ МЕДИИ СЕГА НИ КАРАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ--САМИ СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОДИТЕ        

Отговори
15 2
Име

Име

02.02.2022 | 16:56

Научи се да пишеш грамотно! Това се учи от 1-ви до 3-ти клас. Спри да О*ираш коментарите.

Отговори
4 5
ДО ИМЕ-

ДО ИМЕ-

02.02.2022 | 17:00

ОБЪРКАЛ СИ САЙТА ТУКА Е ЗА ПОЛИТИКА И КОВИД--ИДИ ДА ПРАВИШ ЗАБЕЛЕЖКИ В САЙТ ЗА ПРАВОПИС И КРАСНОПИС--КОЙТО Е НЕГРАМОТЕН МОЖЕ И ДА НЕ МЕ ЧЕТЕ-А КОЙТО ХАРЕСВА НАПИСАНОТО МОЖЕ И ДА ГО ОЦЕНИ--КАТО ГЛЕДАМ ОЦЕНКИТЕ МИ ЗА ТОЛКОВА КРАТКО ВРЕМЕ-НЕ СА МАЛКО--ЗАРАЗЛИКА ОТ ТВОИТЕ

Отговори
9 2
Баш баш тъпня

Баш баш тъпня

02.02.2022 | 20:28

Кви ги блещеш бе откачен М А Н Г А Л

Отговори
0 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

02.02.2022 | 16:07

ВСЯКА ГОДИНА ВИ ПРАВЯТ ВИРУСА ВСЕ ПО СИЛЕН И СМЪРТОНОСЕН--И ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДОКАТО НЕИЗМОРАТ ЛОШИЯТ МАТЕРИАЛ ПОНЕ НАПОЛОВИНАТА В СВЕТОВЕН МАЩАБ--ЛОШИЯТ МАТЕРИАЛ СА ПЕНСИОНЕРИТЕ И ХОРА В ПРЕДПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ КОИТО СА И ОСНОВНО ЖЕРТВИТЕ--Е ПОКРАЙ СУХОТО ГОРИ И МОКРОТО--НА 100 УМРЕЛИ ИМА И ПО 2-3 МА МЛАДИ ЗА КАМОВЛАЖ--А ВАКСИНИТЕ ЩЕ СИ ПОКАЖАТ ЗЪБКИТЕ СЛЕД ГОДИНИ--ЦЕЛТА ИМ Е МЛАДИТЕ ДА НЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ А ПО СТАРИТЕ АКО СЕ ОПАЗЯТ ОТ КОВИД-ВАКСИНАТА ДА ИМ ПРЕЧЕНИ ДРУГА СМЪРТ--ТАКА ЧЕ НЯМА ЛОГИКА ТЕЗИ КОИТО ВИ ПУСКАТ И ВИ УСИЛВАТ ВИРУСА И ТО ВСЯКА ГОДИНА -СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДА ТЪРЧАТ ДА ВИ СПАСЯВАТ С ВАКСИНИ--РАЗБЕРЕТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ И СА ПРОБЛЕМ В СВЕТОВЕН МАЩАБ--А ИМА И ОЩЕ МИЛИОНИ КОИТО ЧАКАТ ЗА ПЕНСИЯ--ТАКА ЧЕ СЪОТНОШЕНИЕТО СТАВА НА 10 РАБОТЕЩИ СЕ ПАДАТ 20 ПЕНСИОНЕРИ И 20 ЧАКАЩИ ЗА ПЕНСИЯ ПРИ ТОВА СЪОТНОШЕНИЕ ВСЯКА ИКОНОМИКА БИ СЕ ЗАТРУДНИЛА И ФАЛИРАЛА-ЗАТОВА ИЗМИСЛИХА И ПУСНАХА СПАСЕНИЕ-ВАКСИНИ ПЛЮС ЗАРАЗА---ПРОУМЕЙТЕ НАЙ-ПОСЛЕ И ИЗКЛЮЧЕТЕ ТЕЛЕВИЗОРИТЕ СИ

Отговори
13 4
Тъпче

Тъпче

02.02.2022 | 20:25

Потърси спешно психиатрична помощ

Отговори
1 3
Стига вече сте ни заразявали

Стига вече сте ни заразявали

02.02.2022 | 16:04

Докога тази агресия срещу човечеството. Не се ли наядохте с тези милиарди.

Отговори
11 3
ОТГОВАРЯМЕ ВИ

ОТГОВАРЯМЕ ВИ

02.02.2022 | 16:58

ЩЕ ПРЕКРАТИМ ГЕНОЦИДА КОГАТО НАМАЛЕЕМ НАПОЛОВИНАТА ПОНЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ И БОЛНАВИТЕ-ЗАЩОТО ТЕ НИ НАТОВАРВАТ--СЕГА МИСЛИМ ДА ПОВАКСИНИРАМЕ СЛЕД КОЕТО ЩЕ СПРЕМ МОЖЕ БИ КОВИДА И ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ЛЕКУВАНЕТО И УМОРВАНЕТО С ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ВАКСИНИТЕ--ЗАЛОЖИХ МЕ СТРАШЕН КАПАН С ТЕЗИ ВАКСИНИ ЖИВА БОМБА СЪС ЗАКАСНИТЕЛ--А МОЖЕ И ДВЕ В ЕДНО ДА ОЧАСТВАМЕ В ГЕНОЦИДА КОВИД ПЛЮС ВАКСИНИ КОИТО СМЕ ГИ ПРОГРАМИРАЛИ ТАКА ЧЕ ДА ЗАПОЧНАТ СЛЕД МЕСЕЦИ ДО ГОДИНА ИСТИНСКИТЕ ВИ ПРОБЛЕМИ В СЛЕДСТВИЕ ОТ ВАКСИНИТЕ

Отговори
7 2
maya

maya

03.02.2022 | 12:27

tochno e taka,genocid

Отговори
0 0
Не им се вързвайте

Не им се вързвайте

02.02.2022 | 15:47

Който и да е вирус или бактерия мутира на всеки 2 седмици. Пък магарица да си ги пише.

Отговори
10 2
Какви мутации какви 5 лв

Какви мутации какви 5 лв

02.02.2022 | 16:14

Мутации имаме при естествените вируси а при биологичното оръжие имаме възложени и създадени варианти които да поразяват различно различните видове жива сила най-възрастни възрастни деца и бебета. Агресора е помислил за всички. И периодически ще ни уведомяват какво следва.

Отговори
9 3
ОТГОВОР

ОТГОВОР

02.02.2022 | 17:05

даже започнаха да ни оведомяват кога ще свърши през 2022 и да чакаме още по-голяма зло-може би последствията от ваксините ще е следващото зло--уведомяват ни даже с точност през кой месец започва заразата и така нататака--все пак са корекни убийци

Отговори
5 1
престанете

престанете

02.02.2022 | 17:07

престанете да ползвате езика на омразата--каквото ви казват това правете--ако ви кажат и една кофа с ла-йна изяжте--ще го прекарате със сигорност по леко вируса

Отговори
3 2
георги

георги

02.02.2022 | 17:27

като чета всичко само виждам дотука езика на истината--а не на омразата

Отговори
4 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?