1939

Няма край! Нови земетресения подплашиха Южна Турция

Потърпевши вече се страхуват да влязат дори в палатки

Две земетресения с магнитуд 5 и 4,1 по Рихтер бяха регистрирани снощи в район Дефне, окръг Хатай и район Гьоксун, окръг Кахраманмараш в Югоизточна Турция.

 

Според информацията на уебсайта на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), първият трус е регистриран в 18:53 часа (17:53 часа българско време), и е бил на дълбочина 9,76 км, а втория е отчетен в 20:52 ч., на дълбочина 7 км.

АФАД

Губернаторът на Хатай Рахми Доган обяви, че след земетресенията екипите са продължили да претърсват терена. „Няма отчетени нови сериозни щети. Няколко повредени сгради са се струтили в район Дефне поради земетресението. Няма информация за ранени и затрупани граждани."

 

След земетресенията, които засегнаха приблизително 20 милиона души, някои от оцелелите в 11 провинции се заселиха в палаткови рагери и контейнери, разположени на стадиони и празни терени, докато други се настаниха дори в оранжерии.

АА

Най-малко 43 556 души загубиха живота си при земетресението, което удари южните райони на страната на 6 февруари.

 

След последното голямо земетресение с магнитуд 6,4 на 20 февруари животът в Хатай стана още по-труден, тъй като там са най-сериозните разрушения. Някои жертви на земетресението вече се страхуват дори да влязат в палатки.

АА

Повечето граждани прекарват нощта навън, като остават будни до сутринта пред запалените огньове.

АА

Някои жертви на земетресението все още не са намерили палатка, в която да се подслонят, така че пребивават в оранжерии.

АА

„Къщата ни беше разрушена. Не можахме да намерим палатка. С последното земетресение започнахме да се страхуваме повече. Оранжериите станаха наш временен дом, защото не можем да влезем в къщите”, заяви един от оцелелите.

 

 

Главната дирекция на турските държавни железници (TCDD) обяви, че 6000 души са били настанени във вагони и гари.

 

Създаден е и контейнерен град за 3000 души в Исляхийе, един от районите на окръг Газиантеп, който също беше  засегнат от земетресенията.

АА

В контейнерния град, включващ детска градина, основно и средно училище и детска ясла, има и детска площадка, както и пазар, пералня, душ-тоалетна, столова, пекарна и стая за молитви.

 

Палатките, контейнерите и други артикули, свързани с жилищните нужди, все още са на върха на списъка със спешни нужди. Докато нуждите на хората се увеличават, размерът на помощите и броят на доброволците значително намаля през последните дни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?