49
Следвайте ни

Няма да затваряме училищата, обеща турският здравен министър

viber icon

Около 18 милиона ученици и повече от 1 милион учители в Турция се върнаха в училищата на 6 септември при строги антивирусни правила след почти 18-месечна пауза поради пандемията COVID-19. 

Всички варианти и алтернативи се разглеждат, за да се запази присъственото образование и училищата да не бъдат затваряни отново, заяви турския министър на здравеопазването Фахреттин Коджа вчера.

„Тъй като ваксинацията продължава в пълен ход, Научният съвет в страната настоява, че училищата са сред институциите, които вече не трябва да се затварят“, каза Коджа.

Той също отбеляза, че присъственото обучение в цялата страна протича гладко, без никакви проблеми. „Нямаше тревожна ситуация в училищата.“

„Ако се наложи възможно е да се вземат мерки включващи разделяне на учениците в класните стаи на групи от двама или трима, съкращаване на часовете в клас и, ако е необходимо, провеждане на часове през почивните дни“, уточни Коджа.

Около 92 процента от учителите са получили първите си дози ваксина срещу коронавирус, докато 85 процента са били или напълно ваксинирани, или са развили имунитет, според министъра на образованието Махмут Йозер , който отбеляза, че тези ваксинации са доста над средните за страната.

Правителството изисква неваксинираните учители и други училищни служители да правят редовно PCR тестове.

„Никое училище не е затворено поради COVID-19 от началото на новата учебна година“, повтори Йозер.

Близо 107 милиона дози от ваксината COVID-19 са били прилагани в Турция от средата на януари, до сега.

Около 69 процента от населението на възраст 18 и повече години, или около 43 милиона души, са получили две дози удар, докато повече от 53 милиона души, което съответства на 86 процента от възрастното население, са получили първата доза от ваксина.

Междувременно Коджа предупреди, че увеличаването на броя на ежедневните случаи, предизвикано от увеличената мобилност през последните три седмици, се доближава до нива, които затрудняват овладяването на пандемията.

Въпреки бързото напредване в програмата за ваксинация, в Турция се наблюдава рязко увеличаване на инфекциите, което експертите свързват с небрежното поведение на хората.

„Вече имаме почти 30 000 случая, а броят на смъртните случаи е 260“, написа Коджа в Туитър, позовавайки се на 29 338 случая, рекордно регистрирани на 21 септември, което е най-високият брой от април насам.

С нарастването на случаите нараства и броят на починалите от COVID-19, който започна през август. Експертите казват, че почти всички от тежките случаи в интензивните отделения и тези, които са загубили живота си, са неваксинирани хора или хора, които не са били напълно ваксинирани.

Хората, които са имали поне две дози ваксина или са се възстановили от COVID-19 през последните шест месеца, вече няма да се считат за изложени на риск, ако влязат в контакт със заразен човек, съобщи здравното министерство. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?