71

Ново земетресение уплаши Турция, паника в Кахраманмараш

Експерти и студенти спасяват исторически артефакти в развалините

 

Земетресение с магнитуд 4,0 разлюля квартал Нурхак на Кахраманмараш, Югоизточна Турция, в 08:49 ч. (07:49 ч. бъларско време). Трусът е станал на дълбочина 7,72 километра. Земетресението е усетено и в околните области, съобщи Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД).

Много граждани излязоха навън рано сутринта поради уплахата от поредния трус в района. Няма информация за жертви, ранени и нови материали щети.

АА

След двете мощни земетресенията от 7,7 и 7,6 по Рихтер, които удариха страната на 6 февруари, сеизмолозите продължават да отчитат вече над 17 хиляди вторични труса в района. 

 

Турция и Сирия бяха разтърсени от двойни земетресения на 6 февруари, които оставиха над 51 000 жертви и цели градове бяха разрушени.

 

В опит да спасят историческото наследство на засегнатите от земетресението турски провинции, експерти и студенти доброволци полагат усилия за възстановяване на исторически артефакти, останали в капан под развалините по време на опустошителните земетресения миналия месец.

 

Земетресенията, които удариха 11 провинции в южната част на Турция, включително Хатай , отнеха живота на повече от 48 000 души и разрушиха над 227 хиляди сгради.

 

В допълнение към сградите, исторически джамии, хамами и чешми също бяха силно засегнати.

 

За възстановяване на историческото наследство от миналото Министерството на културата и туризма предприе действия и сформира комисия.

АА

Тя работи по описа на силно повредените исторически сгради в някои провинции и области, особено в Хатай, за да може да организира тяхното възстановяване.

 

Звеното започва своята работа под ръководството на доцент д-р Мухамет Арслан, ръководител на катедрата по история на изкуството в университета Кафкас.

 

За първи път в Турция е стартиран нов научен проект „археология на останки след земетресение“.

 

Експертите спасяват с щателна работа историческите артефакти, които успяват да открият под развалините, и ги реставрират, сякаш са открити за първи път.

 

Експертите, вече работещи на терена, сами поемат риск и влизат в леко повредени сгради, за да изведат исторически артефакти от развалините.

 

Скоро се очаква и специален екип да дойде в Хатай, който ще може да открива и извежда артефакти от силно повредени сгради.

 

„Не само нашите хора, но и нашите градове и културни ценности бяха жертви на земетресенията. Тези артефакти са като „живот“, хванат под развалините“, сподели Арслан.

 

Той добави, че е от изключително значение историческите артефакти като надписи и други елементи, които придават идентичност и душа на паметниците, да бъдат безопасно извадени и спасени от руините.

 

С тези проучвания Арслан и неговият екип се стремят да извлекат материали като надписи, исторически фрески, декорации от михраб и минбар, колони и крила на врати от джамии, месджиди, хамами и чешми, които са се превърнали в отломки.

 

„След това ще документираме и инвентаризираме тези артефакти и ще ги предадем на съответните музеи“, добави той.

 

Арслан каза, че техният екип от експерти се състои от доброволци учители по история на изкуството и студенти от различни университети в страната, заедно с археолози, архитекти и строителни инженери.

 

Работите се извършват в около 50 разрушени структури в Антакия, с разрешението, техническата подкрепа и финансирането на Генералната дирекция за културно наследство и музеи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?