Следвайте ни

Ново земетресение разлюля Измир СНИМКИ

viber icon

Земетресение с магнитуд 4,8 разлюля Измир днес в 09.49 ч. местно време.

То е било на около 18 километра от брега, в квартал Мендерес в област Измир на дълбочина 7 километра от морската повърхност. Гражданите на района са излезли от къщите си притеснени и изчакват да отминат вторичните трусове. 

Жителите на града са все още под въздействието на земетресението от 30 октомври 2020 г., което беше с мощност 6,9 по Рихтер и нанесе сериозни щети. Тогава то бе последвано от цунами, което увреди крайбрежните райони и градовете на провинцията и се усети чак до България. От тогава последваха над 1700 вторични труса, като над 50 от тях бяха над 4,0 магнитуд.

Геолози очакват тези вторични трусове да продължат няколко седмици. Тогава 115 души загинаха, а над 1000 бяха ранени. Стотици хора останаха без дом и се очакват сериозни социални проблеми в региона през следващите зимни месеци. 

Предприятия, болници и общински сгради също са повредени и се нуждаят от обновяване. Тази ситуация се влошава от пандемията с COVID-19, която заплашва да се увеличи бързо в Измир, тъй като хората търсят подслон в многолюдни райони със семейства и приятели.

Създадени са над 86 лагера за приемане на разселени хора, като реакцията се ръководи и координира от AFAD, общините в Измир и неправителствени организации. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?