49

Ново земетресение 4,7 по Рихтер удари Южна Турция

Доброволци произвеждат безплатно протези за оцелели след труса

Земетресение с магнитуд 4,7 е регистрирано тази сутрин в квартал Гьоксун на Кахраманмараш, Югоизточна Турция.

По данни на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) земетресението, станало в 09.47 ч. (08.47 ч. българско време), е било на дълбочина 7 километра.

CNN turk

Няма информация за жертви, пострадали, срутени сгради и сериозни материални щети. Дейностите по огледа на района продължават.

Същевременно работите по извозвате на отломките от срутените сгради след земетресенията от 6 февруари продължават с пълна сила..

Афад

Припомняме, че силно земетресение с магнитуд 7,7 удари Южна Турция и Северна Сирия на 6 февруари. Последваха го второ земетресение с магнитуд 7,6 и над 17 хиляди вторични труса. Земетресенията взеха над 48 хиляди живота и нанесоха щети на над 227 хиляди сгради. 

Смъртоносните земетресения миналия месец причиниха скръб и болка. Много хора се спасиха изпод развалините, но на някои им се наложи са претърпят ампутация на крайници. 

За да помогнат на хората с ампутирани крайници, организации, които проектират протези, започнаха да ги произвеждат безвъзмездно за оцелели от земетресениета. 

Асоциация Роботел е една такава организация, която се готви да подкрепи оцелели след земетресенията, нуждаещи се от протези.

DHA

Основателят на асоциацията, Сердар Окумуш, заяви, че те имат над 4000 доброволци и произвеждат ръчни протези от 2014 г.

Окумуш добави, че в момента са в контакт с неправителствени организации, обществени институции и лекари в района на земетресението, за да установят реалния брой заявки за протези и съответно да могат да ги планират.

Те предлагат протезиране на всички нуждаещи се напълно безплатно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?