Следвайте ни

Ново двайсет! Ердоган и Татар поискаха разделяне на Кипър на две държави

viber icon

Турският президент Ердоган прие президента на признатата единствено от Анкара Турска Република Северен Кипър (ТРСК) Ерсин Татар. Той осъществи първото си посещение зад граница след избирането му на поста на президент.


След разговора насаме Ердоган и Татар организираха пресконференция, на която Ердоган отбеляза че турската страна иска справедливото разрешение на кипърския проблем.


Той се спря и на ситуацията в източната част на Средиземно море и отбеляза, че отговорни за напрежението в региона са Гърция и кипърските гърци, които от 2003 година не обръщали внимание на предупрежденията на Турция. 


Ердоган посочи, че кипърските гърци оставили без отговор призивите за справедлива подялба на богатствата на острова с турската страна и продължавали да не зачитат правата на кипърските турци. Спорлед него в момента в Кипър имало два народа и две държави.


Ердоган щял да посети на 15 ноември непризнатата от никоя страна, освен от Анкара, Турска република в Кипър, и искал да направи пикник в новооткритата крайбрежна линия в квартал Вароша, на граничния град Магуса.

И двамата с Татар  заявиха, че дългосрочните безрезултатни преговори между турци и гърци са показали, че островът не може да бъде федерация от два независими района, а се налага пълното му разделяне на две независими държави. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?