71

Ново 20: Украйна благодари на България за изпратеното оръжие ВИДЕО

България все пак участва в оръжейни доставки за Киев, става ясно от видео на украинското външно министерство   

 

Кратък видеоклип с благодарности за помощта към редица държави пусна в туитър профила си украинското Министерство на външните работи. В списъка на споменатите държави е и България.

 
"Генерал Валерий Залужний: Искрено благодаря на партньорите ни за несекващата помощ в тези трудни времена", гласи текстът към клипа. Ген. Залужний е главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна.
 

В клипа всъщност се изказват благодарности само към държави, които са изпратили оръжие на Украйна, стана ясно обаче от изявление на японския министър на външните работи Йошимаса Хаяши. Той е потърсил обяснение от Киев защо страната му не е спомената в клипа, въпреки че е предоставила финансова помощ както и бронежилетки и каски.

 
"Получихме обяснение от Украйна, че благодарността в този клип е към държавите, предоставили помощ като оръжия", разясни министърът на пресконференция.

 
Япония не предоставя като помощ смъртоносни оръжия, защото има ограничение в конституцията си.

 
Официалната помощ от страна на България също е само бронежилетки и каски. А БСП заплаши с напускане на управляващата коалиция, ако дори и един патрон бъде изпратен на Украйна. В същото време българското оръжие е четвърто по обем на доставките за воюващата за свободата си Украйна, разкри преди ден публикация на "Ню Йорк Таймс". Това обаче става през търговски сделки с трети страни - американски и европейски правителства и компании.                 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Яяяя

Яяяя

28.04.2022 | 08:27

Украинската армия изпитва много сериозен глад за снаряди. Производството в Украйна е взривено, много от складовете също,а единствените мощности които произвеждат този калибър (от съветско време) са в България, която е увеличила 3 пъти производството, но пак е недостатъчно. Интересно каква ли е комисионната на американските посредници.

Отговори
0 1
Сем

Сем

28.04.2022 | 07:59

Всичко Мара втасала,че сега ще се прочуем и като убийци!

Отговори
2 1
ГЪДЮ

ГЪДЮ

28.04.2022 | 05:09

СТАНА ЯСНО,ЧЕ НИНОВИЦА ЛЪЖЕЕЕЕЕ! И "НЮ ЙОРК ТАЙМС" ПИСА,ЧЕ ИЗНАСЯМЕ ПУШКАЛА ЗА УКРАЙНА,Т.Е. ДВОЕН ДИКИШ ДОКАЗВА,ЧЕ ОНАЯ ЛЪЖЕЕЕЕЕЕЕ! А СЕГА ДА Я ВИДЯ...

Отговори
3 0
Ми да Благодаря и аз

Ми да Благодаря и аз

27.04.2022 | 22:05

Аз пък благодаря на майката на Зиленски че ме дари със хубави кавали

Отговори
5 4
укранюз

укранюз

27.04.2022 | 21:47

интриганти и мръсници!

Отговори
8 5

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?