46

Ново 20: Япония ще произвежда електричество от сняг

Град в Северна Япония ще произвежда възобновяема енергия от сняг. Експериментът с новата технология ще започне през декември в град Аомори, известен с обилните си снеговалежи, и ще продължи до март. Тестът ще бъде направен в сътрудничество с "Форте" - местна стартъп компания в областта на информационните технологии, и с Токийския университет по електрокомуникации, пише изданието "Никей", цитирано от offnews.bg.

Всяка година Аомори харчи десетки милиони долари за почистване на пътищата от сняг. Той обикновено се изхвърля в океана.

Сътрудниците планират да събират почистения сняг в басейн в затворено училище.

В снега, който е източник на студен въздух, ще бъдат поставени тръби за пренос на топлина. Междувременно външният въздух се нагрява от слънцето. Електричеството ще се генерира, като бъде използвана температурната разлика между снега и външния въздух.

Системата е разработена от Коджи Еноки от Токийския университет по електрокомуникации. Смята се, че този процес може да произвежда електроенергия толкова ефективно, колкото и слънчевата енергия.

Очаква се електричеството от сняг да се произвежда на ниска цена.

"Колкото по-големи са температурните разлики, толкова по-голяма е ефективността на производството на енергия", казва Еноки.

Изследователите освен това смятат, че енергията от сняг оказва по-слабо въздействие върху околната среда, отколкото други форми на възобновяема енергия. Разтопеният сняг може да се изхвърля като обикновена отпадъчна вода.

Идеята производство на електроенергия от сняг е почерпена от европейска стартъп компания, която за целта използва пясък.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ох Боже И снега ти мина през ДДС

Ох Боже И снега ти мина през ДДС

29.11.2022 | 00:18

А сега си ЕПМ и на снега шъ му се вдигне цънъта и смут на Борсите А на Уолстрийт дъл вали сняг ни знам И дъл не пада във вид на пачки веке долари

Отговори
0 2

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?