Следвайте ни

Ново 20: COVID-19 удря по-често азиатците и чернокожите

viber icon

Коронавирусът покосява по-често хората от африкански и азиатски произход, в сравнение с бялата раса, според ново проучване.
Авторите му подчертават непропорционалното въздействие на болестта върху различни групи в обществото, пише британският национален ежедневник „Гардиън”.

Експертите са анализирали 50 научни статии, които докладват за медицински досиета на близо 19 милиона пациенти с COVID-19.

Те открили, че чернокожите хора са два пъти повече изложени на риск от заразяване с коронавирус, а азиатците са един и половина пъти повече в сравнение с представителите на европоидната раса.

Анализът, публикуван в списание EClinicalMedicine, е първият цялостен систематичен преглед на наличните изследвания, който анализира „тежестта на коронавируса“ за различните етнически групи. Около половината от материалите са публикувани в рецензирани списания, а останалите са предварителни заключения, обяснява изданието.

В обзора също така се твърди, че хората от азиатски произход са по-склонни да попаднат в реанимация или да умрат от коронавирус, отколкото белите. В същото време авторите на произведението предупреждават, че тези данни все още изискват допълнително потвърждение, пише Монитор.

Според Маниш Парик, доцент в Катедрата по инфекциозни болести в Университета в Лестър, комбинираното заключение на изследванията е, че непропорционалното въздействие на коронавируса върху чернокожите и азиатците е причинено от по-висок риск от инфекция в тези общности.

Ситуацията се обяснява с редица фактори, включително по-високо ниво на лишения, т.е. невъзможността да се задоволят изцяло техните нужди, живот в по-големи домакинства, включително няколко поколения, и необходимостта да се работи по-често на обществени места.

Парик вярва, че констатациите подчертават спешната нужда от по-целенасочено разпространение на информация, за да се намали рискът от инфекция и да се насърчат хората да потърсят медицинска помощ по-рано.
Миналия месец доклад на Службата за национална статистика установи, че мъжете от африкански произход в Англия и Уелс са почти три пъти повече изложени на риск от смърт след заразяване с COVID-19, отколкото белите мъже, а жените – два пъти.

Авторите на изследването заключават, че увеличеният брой смъртни случаи е свързан с условията на живот и труд, а не със съществуващи здравословни проблеми като сърдечни заболявания и диабет, обръща внимание „Гардиън

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

111

111

14.11.2020 | 18:25

Особено тлъсти те чернокожи в сащ

Отговори
1 0
Така е

Така е

14.11.2020 | 17:11

Знаех си аз че нито съм чернокож нито азиятец Глеам куроната кът мъ види на другия туртоар минава в калабалъка

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?