71

Ново 20! Бившият външен министър на Полша благодари на САЩ за взривения "Северен поток"

Бившият полски министър на отбраната и на външните работи Радек Сикорски приписа на Съединените щати саботажа на двата газопровода "Северен поток" 1 и 2, които пренасят природен газ от Русия до Германия.

"Благодарим ви, САЩ", написа Сикорски в "Туитър".

Сикорски беше министър на националната отбрана от 2005 до 2007 г., а преди това е бил заместник-министър на националната отбрана и заместник-министър на външните работи. В момента е избран за член на Европейския парламент, пише американското списание "Форбс", цитиран от glasove.com.

Държавният секретар на Полша Станислав Жарин

осъди твърдението на Сикорски в "Туитър" като "руска пропаганда",

наричайки го "кампания за клевета срещу Полша, САЩ и Украйна, обвиняваща Запада в агресия срещу "Северен поток" 1 и 2." "Потвърждаването на руските лъжи в този конкретен момент застрашава сигурността на Полша. Какъв акт на груба безотговорност!" - написа Жарин в "Туитър".

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън обеща на 7 февруари да попречи на "Северен поток 2" да започне да функционира, ако Русия нахлуе в Украйна. "Ако Русия нахлуе", каза Байдън, "тогава вече няма да има Северен поток 2. Ние ще му сложим край".

Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова смята, че изявлението на бившия външен министър на Полша, който благодари на САЩ за нанесените щети на руския газопровод "Северен поток 2", може да се разглежда като официално изявление, че това е терористична атака.

 
"Бившият полски министър на външните работи, а сега европейски депутат Радек Сикорски благодари на САЩ за днешния инцидент с руския газопровод (Северен поток 2). Това официално изявление ли е, че това е терористична атака?", написа Захарова в Телеграм във вторник, а в сряда добави и следния коментар:

Урсула фон дер Лайен заплаши с решителни действия за "саботаж", както нарече извънредната ситуация със "Северен поток". 

Не разбирам: евродепутатът Сикорски благодари на САЩ за случилото се.

Кого "заплашва" Урсула?",

коментира Мария Захарова.

 
 
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж".

По-рано в рамките на няколко часа бяха открити три теча в газопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2". Първият от тях беше открит в "Северен поток-2" в близост до датския остров Борнхолм. След това в "Северен поток" бяха открити два теча. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е изтекло в морето. На самолетите и корабите е наредено да се държат на разстояние най-малко пет морски мили от мястото на инцидентите.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че в понеделник са регистрирали две експлозии по трасетата на газопровода.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Ади Бя Сопол

Ади Бя Сопол

28.09.2022 | 21:09

А Сопол Паси кога ще благодари Много нящу съ бави

Отговори
8 1
И САЩ,и Русия са терористи

И САЩ,и Русия са терористи

28.09.2022 | 15:10

От вечни времена винаги се бъркат във вътрешната политика на държавите,все измислят някакви проблеми,клаузи,изисквания и не се наядоха от алчност да подчиняват всички народи на прищевките си!!Кой им е казал,че изобщо др.страни са им длъжни да се съобразяват с диктатораките им настроения?!Не се научиха да си гледат в свойта паница и да си командват само в тяхната си държава,супер нагли.Все световен ред оправят,все пазари,курсове,мита и сега и двете яко са се втренчили да клатят нашата политика и са ми писнали до шия.Ще прелее чашата,политиците ни са много продажни и вместо национален интерес се кланят на тоя и оня,и народа ще изтрещи..по гаден начин,ще има преврати накрая!!

Отговори
12 7
Полски

Полски

28.09.2022 | 15:09

Близач

Отговори
12 6
Иво Минджев

Иво Минджев

28.09.2022 | 14:44

Признава си шорошояда без бой, сякаш ние не знаем!

Отговори
16 7
Драган

Драган

28.09.2022 | 15:23

Чети .Този е от ватенките чугунена глава.

Отговори
7 4
Май не Русия

Май не Русия

28.09.2022 | 14:42

А ФАЩ са терористи.....

Отговори
18 9
Радек е от партията на Доналд Туск

Радек е от партията на Доналд Туск

28.09.2022 | 14:35

Радо̀слав То̀маш Шико̀рски (на полски: Radosław Tomasz Sikorski), фамилното име срещано и като Сикорски, е полски политолог, журналист и политик от партията „Гражданска платформа“, министър на отбраната (2005 – 2007 г.) и на външните работи (2007 – 2014 г.).

Отговори
8 2
dimitar

dimitar

28.09.2022 | 14:31

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 15

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?