71

Ново 20! Беларус легализира онлайн пиратството

Беларуският президент Александър Лукашенко подписа нов закон, който легализира пиратството на филми, музика, телевизионни предавания и софтуер, собственост на притежатели на права от "неприятелски страни", съобщава TorrentFreak.

Според Лукашенко новият закон е отговор на неприятелските действия на други страни, включително САЩ, ЕС и Обединеното кралство. Те наложиха санкции над Беларус заради оказаната на Русия подкрепа във войната й срещу Украйна.

Според новия закон хора или организации, ползващи нелицензирано съдържание трябва да платят някакво възнаграждение към банкови сметки, управлявани от държавата.

Всички средства, изпратени до тези сметки, ще бъдат задържани в продължение на три години от датата на кредитиране. На теория законът позволява на притежателите на права да поискат парите, които им се полагат. Ако не го направят, Беларус ще задържи събраното и ще го прехвърли към републиканския бюджет.

Друга особеност на новия закон е свързана с нелицензирания паралелен внос "за създаване на условия за повишаване на вътрешната стабилност на икономиката" и "предотвратяване или намаляване на критичен недостиг на вътрешния пазар на храни и други продукти".

Беларус вече позволява защитени от закона за интелектуалната собственост стоки да бъдат внасяни от всяка страна, без получаване на разрешение от притежателите на права.

Беларус е страна по няколко основни договора за интелектуална собственост, администрирани от Световната организация за интелектуална собственост. Позволеното от държавата пиратство едва ли ще остане без последици. Може би като застраховка срещу това, новият закони има ограничено във времето действие. Той ще е в сила до 31 декември 2024 г.

Иран е една от малкото други държави, с позволено от закона пиратство. Техеран не зачита интелектуалната собственост, ако носителите й са от САЩ. В кината се излъчват пиратски филми, които са дублирани на персийски, но може да са с цензурирани сцени.

За разлика от Иран, Северна Корея поддържа авторските права и санкционира пиратството. Външните наблюдатели смятат, че причината за това е желанието на Пхенян да контролира достъпа до чуждестранни филми и музика на своето население.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Да не стане като миналия път Внимавайте

Да не стане като миналия път Внимавайте

10.01.2023 | 21:55

Абе Що съ правите на глухи Сакам самальот Сабахлянтъ да го фана до Украйнатъ Да съ бъхта цял ден за димокрация и вечер у дома да си пийна ракийката като Грозев на другия континент Шъ мъ чуете или да се ядосам като мамин Манолчо

Отговори
2 2
Финно Околю Околю

Финно Околю Околю

10.01.2023 | 21:13

Не легализира кражбата А е дигатализира и со спътник ще ви цоца Финно

Отговори
2 3
Брей Чиййфутски тарикати

Брей Чиййфутски тарикати

10.01.2023 | 21:03

Ми що бе Вие кък крадете от цялио Свят А Асандж що ви требе толкова Щото въ окраде непозволено И ко излезна от разкритията му Всички ваши лъжи и кражби

Отговори
3 4
Путин сам се изказа навремето:

Путин сам се изказа навремето:

10.01.2023 | 20:13

"Мы подождем, пока американцы истратят деньги на технологии, а потом - цап-царап” и хитро се подсмихна. “Лиса петуха цап-царап, да и потащила” (народная сказка). “Так иногда лукавый кот за мышью крадётся с лежанки, украдкой медленно идёт, разинет когти хитрых лап и вдруг бедняжку цап-царап” (А. С. Пушкин).

Отговори
1 2
Изненадани има ли?

Изненадани има ли?

10.01.2023 | 20:09

С една дума, Крадецът легализира кражбата!

Отговори
5 5

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?