1553

Новият премиер: Българският диктат няма да мине

Християн Мицкоски е новият премиер на Северна Македония. Правителството му беше подкрепено от 77 депутати, 22 гласуваха "против", нямаше въздържали се, предаде БГНЕС.

Мицкоски положи клетва в парламента като използва конституционното име на страната - Северна Македония. "Ще изпълнявам функцията на министър-председател съвестно и отговорно и ще спазвам Конституцията и законите на Република Северна Македония", каза той.

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент.

Депутатите от бившата управляваща партия Социалдемократически съюз /СДСМ/ и Левицата гласуваха против правителството, а депутатите от Европейски фронт (Демократичен съюз за интеграция) напуснаха заседанието малко преди вота.

Непосредствено преди да получи подкрепата на мнозинството, Мицкоски се обърна към опозицията и се зарече, че "българският диктат няма да мине". "Вашата теза, че казваме едно за Преспанския договор, а правим друго, е не само невярна и срамна", каза той.

"Нека обясня още нещо. Българският диктат няма да мине, докато съм премиер. Това трябва да ви е ясно. Направихте грешка. Тази грешка ще струва на всеки един гражданин на Македония, но най-скъпо ще струва на Македония, защото преди да влезете в такива авантюри трябваше да седнете и да ни подадете ръка, за да седнем и да поговорим. Ясно беше, че тази работа, както е замислено от вас или от някой друг, няма да върви така.

 Ще кажа срамното прилагателно (има предвид "Северна"), защото това ме кара да се замисля за позора, който причинихте на моята родина, моето семейство, моите деца, моите неродени внуци и тези след тях. В този момент и аз като човек ще трябва да капитулирам пред вас и да кажа това срамно прилагателно, защото за съжаление е част от Конституцията, която като министър-председател трябва да спазвам. Моята ежедневна работа ще бъде да се справям по-добре, да работя съвестно, да не разочаровам гражданите, въпреки хаоса, който оставихте след себе си. Това ще моята борба", заяви новият министър-председател на РСМ.

"Ще видите какво означава трудът за хората. Обещаваме, че в първите 100 дни ще вдигнем стандартите. Ето защо в първите 100 дни започваме яростно, с оптимизъм, но и с огромна надежда", добави той.

В новото правителство има 24 членове, включително премиера, 20 от които с ресори. 15 от тях са предложения на ВМРО-ДПМНЕ. Останалите министерства са разпределени между представители на коалиционните партньори.

Министър-председател - Християн Мицкоски

Министър на външните работи - Тимчо Муцунски

Министър на транспорта и вицепремиер - Александър Николовски

Министър на отбраната - Владо Мисайловски

Министър на финансите - Гордана Димитриевска Кочовска

Министър на местното самоуправление - Златко Перински

Министър на информационното общество и цифровата трансформация - Стефан Андоновски

Министър на спорта - Борко Ристовски

Министър на енергетиката, минното дело и минералните ресурси - Саня Божиновска

Министър на земеделието, горите и водите - Цветан Трипуноски

Министър на културата и туризма - Зоран Лютков

Министър на вътрешните работи - Панче Тошковски

Министър на образованието и науката - Весна Яневска

Министър на политическата система и вицепремиер - Люпчо Димовски

Министър на връзките между общностите и вицепремиер - Иван Стоилкович

Министър на интеграцията и изпълнението на Декадата на ромите - Шабан Салиу

От албанската коалиция ВЛЕН Изет Меджити ще бъде вицепремиер, а Арбен Таравари – министър на здравеопазването; Фатмир Лимани – министър на социалната политика, демографията и младежка, Бесар Турмиши – министър на икономиката; а министър без портфейл и вицепремиер, отговарящ за правовия ред Арбен Фетаи.

От движение ЗНАМ Игор Филипов ще бъде министър на правосъдието, а Горан Минчев – на държавната администрация. |

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?