Следвайте ни

Нови горещи вълни връхлитат планетата

След сушата се изсипват проливни дъждове, които погубват реколтата

viber icon

Летата в Cеверното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи вълни, суши и дъждове, дори ако човечеството успее да ограничи глобалното затопляне до два градуса по Целзий, предупреждават учени. С един градус затопляне от прединдустриалните времена досега, екстремното време от този вид вече е станало по-интензивно. Топлинната вълна от 2003 г. например доведе до 70 000 смъртни случая само в Европа.

Ново проучване, публикувано в списанието Nature Climate Change, е първото, което количествено определя колко по-дълго могат да продължат подобни събития, ако температурите се повишат с още един градус. „Можем да видим значителна промяна в летните метеорологични условия“, казва водещият автор Петер Пфлайдерер, изследовател от университета Хумболт в Берлин.

"Екстремното време би станало по-устойчиво - горещи и сухи периоди, както и последователни дни от силен дъжд, всички те ще продължават по-дълго." Дори и малкото увеличение на продължителността на екстремните метеорологични събития може да има пагубно въздействие върху човешкото здраве, производството на храни, биологичното разнообразие и дори икономическия растеж. По време на топлинната вълна през 2018 г. в Европа например няколко горещи и сухи период​а - всеки траещ седмица - доведоха до загуби от 15 процента от добива на пшеница в Германия.

В Съединените щати последните 12 месеца бяха най-влажните, като големи части от територията им бяха обездвижени от непрекъснати валежи и наводнения. Проучването разглежда промените в климатичната система на Северното полукълбо, които може да са причина за по-екстремно време. „Климатичните модели показват систематично отслабване на мащабната лятна атмосферна циркулация - включително струйните течения и пътищата на бурята - докато планетата се затопля“, казва съавторът Дим Коуму, изследовател от Свободния университет в Амстердам.

Тъй като тя се забавя, горещите и сухи условия могат да се натрупат над континентите. В същото време водоносните урагани и тайфуни могат да се задържат по-дълго на едно място. Според новите открития вероятността от горещи периоди, продължили повече от две седмици в света при увеличение на температурата с 2 градуса по Целзий, ще нарасне с четири процента в сравнение с днес, с още по-големи увеличения в Източна Северна Америка, Централна Европа и Северна Азия. Продължителните засушавания за периоди, по-дълги от 14 дни, ще станат с 10% по-вероятни в Централна Северна Америка. А пристъпите на продължителен силен дъжд ще скочат с повече от една четвърт в цялата северна умерена зона, предаде БГНЕС.

Всички тези въздействия биха дошли на фона на по-интензивни засушавания, дъждове и горещи вълни, като рекордно високите температури, които изгаряха голяма част от Северното полукълбо през юни и юли тази година. 

Източник: списание "Мениджър"

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?