Следвайте ни

Новата война: Супероръжия и дронове изместват самолетите и бомбите

viber icon

За някои от нас изразът „Трета световна война" е просто медийно клише за привличане на повече внимание. За други, обаче, които имат дядовци, прадядовци или прапрадядовци, изпитали лишенията и ужаса на войната върху гърба си – самото произнасяне на "трета световна война" буди тревога и страх. За нова световна война заговорихме, след като САЩ ликвидираха висшия ирански генерал Касем Сюлеймани.

Безпилотните летателни системи, по-познати и като дронове - вече не са само част от филмовите сценарии. Днес те са необходими в различни сфери от живота ни и затова се разработват различни типове. Някои от тях, наричани "новите оръжия".

„Един от големите проблеми, които са в Пакистан и Афганистан, са съпътстващи жертви. Взимат се мерки за тяхното минимизиране и едно от тях е едно оръжие, което започна да се вижда в последните няколко години – вариант на ракетата „Хелфайър“.

Автомобил, в който пътуват терористи, тя отваря едни остриета  и буквално нарязва, унищожава, всичко, което се намира в този автомобил. Много нехуманно оръжие, но минимизира жертвите…

Мнението е, че става въпрос за едно нарушаване на международното и хуманно право, особено, когато тези операции се случват на територията на трета страна, която няма нищо общо със случващото се.. Нещата са в една сива зона“, обясни Красимир Грозев, главен реактор на сп. "Аеро".

 

 

В началото на миналия век в Обединеното кралство е разработен първият безпилотен летателен апарат за многократно използване, наречен "Queen Bee". А през 1948 г. в САЩ е създаден първият разузнавателен апарат от този тип. 

Стефан Христозов е създател на блога "Безпилотни системи България". Той коментира, че България има също своите разработки още от 60-те години.

В България нещата започват 67-ма година с кап. Милчо Йорданов, той демонстрира един полет с неговия личен апарат за ръководството на полета, в който участва за зенитна стрелба, с цел да се стимулира полета на зенитни ракети.

Те го възприемат, това моментално става държавна политика. 3 години по-късно вече има установен цех, в който тези неща започват да се произвеждат и прототипират. Това с годините се развива, идвали са конструктори дори от Съветския съюз от Израел как се правят безпилотни системи.

Това ноу хау сме го изгубили на по-късен етап. "Нити" – това беше една разработка, правена за министерството на вътрешните работи – 2010 г. някъде спират дейност поради простата причина, че продуктът им не е възприет за работа
“, заяви Стефан Христозов, създател на блога "Безпилотни системи България".

На 30 декември Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за доставка до 2024 г. на безпилотни летателни системи от два модела за прогнозна обща стойност от 24 800 000 с ДДС. Те обаче не са въоръжени, а за разузнаване.

България в момента има няколко типа, които са много базов клас, които се използват от сухопътни войски, те са подарък от САЩ.

Сега в момента ще се опитаме да си купим няколко бройки от тези базов клас. Дали България ще има нещо по-сериозно, което ще носят оръжие, е въпрос на политическо решение.

Сега в момента се изработва един план за превъоръжаването на България, който ще бъде до 2030 г. Той трябва да е готов през пролетта, така че вътре може да има заложени и въоръжение от по-скъп клас
“, обясни Грозев.

До колко подготвени са съседите ни:

Сърбите са един пример от Европа, който закупи китайски дронове, тактически дронове, с които могат да използват по-сложни мисии освен наблюдение, могат да целеуказват и да бомбохвърлят.

Турция е друг пример, те казват нашата държавна политика ще е да разработим такива машини, колкото и да ни струва…

Десетина години по-късно техните дронове летят в Австралия, Сирия и Либия – това са най-горещите точки на планетата в момента
“, каза Христозов.

Марк Гудман дълги години е част от изследователския център на НАСА, работил е за ФБР и Интерпол. Наричан е още ченге от бъдещето. Той споделя притесненията си, че технологиите могат да ни донесат и техно-утопия.Историята помни...

"В Сирия се оказва, че тези апарати, които хората ги свързват с играчки, те могат да се използват и за пускане на гранати и стават оръжия за някаква форма на тормоз. Имаше няколко опити за атентати, например венецуелския президент се опитаха да го убият по такъв начин“, обясни още той.

Иран само през изминалата година нанесе удар с едни дронове и крилати ракети върху едни огромни петролни инсталации в Саудитска Арабия, когато буквално за 1 нощ производството на петрол в Саудитска арабия падна на половина.

Беше интересно как критичнатa инфраструктура на една страна може да се защитава от безпилотни апарати, които са малки и трудно откриваеми
“, каза експертът.

С усъвършенстването на различните типове дронове се отваря и цяла нова ниша. Вече се разработват и така наречените антидронове.

Израел винаги са били една от водещите нации и е срамота, че някога те са идвали тук да се учат.

В момента имат най-модерните системи за въздушна отбрана, противоракетна отбрана. Успяват да направят едни от най-добрите модификации на въздухоплавателни средства и имат и едни от най-добрите дронове, щом Германия и Швейцария им се доверяват.

Това са сложни системи с различни компоненти и бях изненадан да разбера, че дори и в България има компания, която прави такива неща
“, обясни Христозов.

Нараства ли опасността от престъпления и може ли да се злоупотребява с потребителските дронове?

„Съществуват и дронове, които са пригодени за закачане, много често рибари ни звънят, че искат да си хвърлят захранката, такъмите в язовира и примерно това е такъв модел, на който има специално добавен порт, който може да пуска от въздуха не само захранка, може да пуска всичко….“, Стоян Йорданов, сертифициран дрон пилот.

Как се защитаваме въобще от тези неща и няма ли да има някакви по-особени ограничения в използването и произвдосвото. Другото, което е, изкуственият интелект.

Дали тези безпилотни апарати, които са чисти изпълнители, използвайки един ограничен изкуствен интелект те да решават сами как да ударят какво да ударят, дали това е целта или не. И това нещо ще видим
“, коментира Грозев.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?