Следвайте ни

Новата Е-класа на Mercedes се краде само със смартфон

Тревога след 100 задигнати коли за 16 месеца

viber icon

Германският производител призна за безпрецедентни слабости в системите за защита на луксозния модел,  IT-отделът работи за отстраняването им

Германският производител Mercedes-Benz призна за пропуски в системите за цифрова безопасност на Е-класа. Оказва се, че автомобилът може да стане лесна плячка на крадците, които се нуждаят единствено от смартфон с операционна система Андроид и инсталирано на него приложение, която да открие нужните кодове за достъп.

Специалистите обаче потвърждават, че ако крадец разполага с нужното програмно оборудване и с мощен смартфон, то отваряне и отмъкването на Mercedes-Benz E-Class няма да бъде никакъв проблем. В мрежата има десетки видеоклипове, както на истински кражби, така и на симулации. От всички тях се оказва, че самият код на отключване и подготовка на автомобила за стартиране може да отнеме до 10 месеца да бъде разбит.

От полицията в Маями обаче съобщават, че е достатъчно веднъж автомобилът да бъде прихванат и сканиран и след това самият софтуер запазва данните му и прехвърля всички възможни комбинации, които биха могли да го отключат. В крайбрежния град има над 100 откраднати Е-класи през последните 16 месеца.

Властите смятат, че слабостта е забелязана още в първите 6 месеца след пускането на новият модел Е-класа през 2018 година, престъпниците само са събирали данни за колите и са ги сканирали. „Трудът да разбиеш защитата на един автомобил е огромен, но броят на откраднатите идентични модели също е огромен. А различните модификации струват между 35 и 110 хиляди долара“ - заявява от пресцентъра на полицията в Маями.

Един от най-популярните видеоклипове в мрежата на кражба на бял Mercedes Е43 AMG показва колко лесно крадците отмъкват плячката си, щом веднъж са се сдобили с кода за отваряне на автомобила.  Те спират със своята кола, отключват за 10 секунди набелязаният Mercedes и необезпокоявано потеглят.

Екип от експерти, наречен Sky-Go, е тествал няколко модела и е съобщил на компанията-производител, че за получаване на пълен достъп до автомобила са нужни между 9 и 12 месеца. От компанията казват: „Новият Mercedes E-Class има много проблеми в цифровата безопасност, но една успешната атака отвън отнема месеци и дори година подготовка и изисква огромен стартов ресурс.“

От Mercedes вече заявиха, че са наясно с проблема, засягащ сигурността на модела, като обещават, той да бъде разрешен в най-кратки срокове. Инженерите и IT-отдела на Mercedes-Benz усърдно работят по въпроса, като вече са открили и отстранили общо 19 уязвими точки в системата за защита. Слабостта е открита при абсолютно всички модели от серията Е-класа, произведени след 2018 година.

През 2017 година подобен проблем имаха всички нови модели на Chrysler. Ситуацията за американския производител тогава обаче беше още по-неприятна, защото всеки един модел, излязъл между март и септември, се оказа със сериозни фабрични дефекти в електронната система за заключване и запалване.

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?