1553

Нова ваксина срещу рак намалява туморите с поне 30 процента

Ваксината срещу рак CARVac, разработена от биотехнологичната компания Бионтек, намалява туморите с най-малко 30 процента при 59 процента от пациентите.

На конгреса на Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO), проведен в Мадрид, столицата на Испания, учените от турски произход Угур Шахин и Йозлем Туречи, които са основатели на биотехнологичната компания Бионтек, обявиха, че първите резултати от ваксината срещу рак, върху която работят от 15 години са много обещаващи.

След първите анализи на ваксината срещу рак CARVac, беше обявено, че тя може да спре растежа на тумори и дори да ги намали.

Беше заявено, че ваксината е приложена в четири дози на 44 пациенти. В резултат на което туморите са намалели с най-малко 30 процента при 59 процента от пациентите. Беше заявено, че при 95 процента от пациентите ракът е станал стабилен и е спрял да расте след прилагането на ваксината

При 23 от доброволците, след прилагането на ваксината са наблюдавани странични ефекти като ниско кръвно налягане и повишена температура.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?