3906

Нова световна война ли идва? Удар по Израел! Още една страна ще признае Палестина

Нова световна война ли идва? Удар по Израел! Още една страна ще признае Палестина

 

Полша обяви, че подкрепя идеята за две държави в опита да се сложи край на близкоизточната криза между Израел и палестинците, след като Ирландия, Испания и Норвегия обявиха, че ще признаят палестинска държава, предаде Ройтерс.

"Ние ще подкрепим усилията на върховния представител на Европейския съюз и други страни, които смятат, че е необходимо някакво дългосрочно, стабилно решение", е коментирал полският външен министър Радослав Сикорски.

Той добави, че Полша смята, че такова стабилно, дългосрочно решение би било съществуването на две държави.

Испания и Ирландия подчертаха, че решението не е насочено срещу Израел, нито в полза на "Хамас", а по-скоро в подкрепа на мира.

Израел реагира гневно, като предупреди, че този ход ще означава повече нестабилност в региона и отзова посланиците си в трите държави.

Както "Хамас", така и неговият съперник - Палестинската автономия, приветстваха признаването.

Норвегия първа направи изявлението си в сряда, координирано с другите две държави.

Норвегия ще признае официално съществуването на независима палестинска държава на 28 май, съобщи в сряда премиерът Юнас Гар Стьоре.

Скандинавската страна обяви решението си на фона на по-широка инициатива на няколко европейски страни за признаване на държавата Палестина. Те смятат, че това ще помогне за постигането на мир в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

Израелското правителство отхвърля всякакви едностранни опити за налагане на създаването на палестинска държава.

"Признаването на палестинска държава ще доведе до повече тероризъм, нестабилност в региона и ще постави под заплаха всички шансове за мир", заяви тази седмица израелското външно министерство.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?