Следвайте ни

Нова смъртоносна игра тръгна в нета

viber icon

В интернет стремително популярност набира смъртоносно опасната „игра“ за тийнейджъри „Новият път“, чиято цел е да накара играча да се самоубие. Това пише украинското издание „Вести“.

След като в интернет започнаха да се разпространяват така наричаните групи на смъртта, в социалните мрежи започнаха внимателно да следят за блокирането на групи на самоубийствена тематика. Въпреки това пъклените мозъци намират все по-нови начини да въвличат децата в играта, заобикаляйки всички забрани и ограничения.

Сега за участие във „флашмоба“ на смъртта не е необходимо да се влиза в група – вместо това младежите общуват с помощта на „позивни“ и асоциативни изображения. Те публикуват в профилите си определени картинки и хаштагове, за да може админът на играта да разпознае потенциалните участници. За това, че детето, вероятно, е въвлечено в самоубийствената „игра“, може да свидетелства аватар с червена пентаграма на черен фон.   

Правилата на „Новия път“ по нищо съществено не се различават от печално известната „Син кит“: модераторът дава на „играчите“ задачи, целта на които е да докара човека до самоубийство. Подрастващите, в частност, са карани да се самонараняват и да пращат снимки на админа на играта.  Да се открият и накажат организаторите на „играта“ на практика не е възможно, отбелязва се в статията, цитирана от Блиц. В повечето случаи няма как да се докаже съпричастността на определени лица до довеждането до самоубийство.

„Това е утопия. Да се открие модератора е трудно, а и дори това да се направи, то почти е невъзможно да се докаже, че той е модераторът. Освен това, почти е недоказуем и фактът на опита за довеждане до самоубийство. Дори и ако делото като по чудо попадне в съда, всичките задържани ще бъдат пуснати“, казва директорът на лабораторията за компютърна криминалистика Сергей Прокопенко. По информация на изданието, в украинския регистър за съдебни решения са били намерени няколко дела, заведени по статията „Довеждане до самоубийство“. Но по нито едно от тях няма наказани.  

По-рано в мрежата активно се разпространяваше смъртоносно опасната игра „Син кит“, която склонява тийнейджърите към самоубийство. Участниците ползваха няколко хаштага, които ги препращаха към така наричаните групи на смъртта, които станаха причина за редица случаи на самоубийства сред непълнолетни из цял свят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?