Следвайте ни

Нова партида от китайската ваксина пристига в Турция

viber icon

Турция вчера получи нова партида китайска ваксина Коронавак на компанията Синовак, съобщиха от здравното министерство. Ваксините ще бъдат разпространени в болници и здравни центрове в Турция след провеждане на необходимите тестове, се казва в изявление на министерството.

Турция беше подписала споразумение с китайската фирма Синовак за доставка на 100 милиона дози ваксина, но в последния месец имаше проблеми с доставките. 

От Китайско посолство в Анкара направиха изявление, в което се казва, че Китай е изнесъл най-много ваксини досега за Турция.

Заместник-секретарят на посланик Ченг заяви за новинарския канал СиЕнЕн Тюрк: "Общо 27 милиона дози ваксина са дошли от Китай в Турция до сега".  Ченг каза, "Изследванията по Фаза 3 на ваксината, разработена от Синовак, са направени в Турция. Те показаха много добри резултати. Степента на защита беше 81 процента. Това също показва надеждността на китайската ваксина", завършва той.

В интервю за Блумберг главният изпълнителен директор на китайската компания Синовак, Ин Вайдун заяви, че те са дали лицензи за производство на пет държави, включително Турция. 
Другите държави са Индонезия, Малайзия, Бразилия и Египет. 

Турски специалисти определиха това като много добра новина. Но имайки в предвид сложността на пандемичната обстановка, това едва ли ще е от полза в момента, тъй като евентуално производство би започнало реално не по-рано от 6 месеца. За това зависимостта на Турция от други държави за COVID-19 ваксините ще продължи още поне няколко месеца, докато не започне собствено производство. 

Турция е направила над 25,33 милиона коронавирусни ваксини до сега, според официалните данни.

Повече от 14,7 милиона души са получили първите си дози, докато вторите дози са били направени на над 10,62 милиона души. Това е 12.7 от населението, което нарежда Турция сред водещите страни в света по брой ваксинации. 

Към днешна дата Турция осъществява имунизацията с ваксини на китайската Синовак и германската Бионтек, като първите доставки на ваксината Спутник V се очаква да достигнат страната до дни.

От Русия също неотдавна съобщиха, че е подписано споразумение между двете държави за производство в Турция на руската ваксина, но не дадоха повече подробности. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?