Следвайте ни

Нова мярка: Ограничават достъпа до "Главната" на Истанбул

viber icon

В своя отчаян опит да ограничи нарастващия брой новозаразени и смъртни случаи от коронавирус, Турция прибягва до драстични и често нестандартни мерки. 

Освен националния комендантски час, въведен от вторник, правителството упълномощи местните администрации да предприемат свои специфични мерки срещу пандемията въз основа на тенденциите по райони. 

Комисията за борба с COVID-19 в истанбулския квартал Бейоглу реши да ограничи достъпа до най-популярната пешеходна и търговска улица в града Истиклал. Емблематичния булевард в сърцето на града,  ежедневно приема хиляди туристи и граждани. Той е една от главните туристически шопинг дестинации в града. 

Новото решение, което влезе в сила от днес, цели да успее да ограничи достъпа до улицата само до 7000 души наведнъж. Ограничението започна в 10 ч. днес. Областният управител на Бейоглу Мустафа Демирели обяви в Туитър, че ограничаването на достъпа цели да ограничи риска от инфекция. Той каза, че участъкът от улицата между площад Таксим и площад Тунел може да бъде временно затворен, ако броят на хората надхвърли 7000.

Организирани са няколко контролно-входни точки. Демирели обясни, че на пешеходците ще бъде позволено да се движат само от дясната страна на улицата, в посоката от която са влезли и така няма да се засичат с насрещно движещи се хора. Улицата естествено е разделена от дълъг носталгичен трамваен път по средата. Така ще бъдат организирани два еднопосочни потока. „Очакваме собствениците на бизнес на улицата, нашите чуждестранни гости и граждани да разберат и да се съобразят с ограниченията“, каза Демирели.

Властите заявиха, че на входовете на авенюто ще бъдат поставени бариери, контролирани от силите на реда, за да се ограничи достъпът на минувачите когато това се наложи. Дронове ще следят броя на хората в контролираното пространство. Планът е да има само един човек на 3 квадратни метра на улицата с обща площ 21 000 квадратни метра. 

Полицейските служители вече патрулират по улицата, за да насърчат спазването на правилата за социално дистанциране и носене на маски и да отправят предупреждения или глоби на тези, които не спазват правилата. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?