Следвайте ни

Нова линия на метрото в Истанбул ще свързва крайни квартали с Босфора

viber icon

Метролинията M7 на Истанбул, простираща се от централния квартал Меджидийекьой до Махмутбей, бе открита вчера.

Според изявление, публикувано от Истанбулската столична община (IBB), метролинията е в първата си фаза с откриването на гара Махмутбей, крайградски и търговски квартал от западноевропейската част на града, където се намират гишетата на магистралата от Одрин.

Когато завърши и втория етап, линията от Меджидийекьой ще достигне до Бешикташ и Кабаташ, фериботен и автобусен център на брега на Босфора. Линията ще може да превозва 140 000 пътници на час, преминавайки през 6 квартала.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който се лекува в болница от COVID-19, се присъедини към церемонията по откриването чрез телеконференция, като обяви, че новата линия ще бъде безплатна за 10 дни.

Линията свързва райони с над 3 милиона души население. Предвижда се линията дневно да превозва около 400 000 пътници, като ще извършва средно 352 пътувания и ще е интегрирана с другите линии на обществения транспорт в града, включително метро и трамвай.

След като линията бъде удължена до преминаване през Кабаташ през квартал Бешикташ, тя ще бъде интегрирана и с морския транспорт по Босфора. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?