2374
Следвайте ни

Нова Каледония отхвърли независимостта на референдум и остава френска

viber icon

Болшинството от жителите на Нова Каледония се обявиха срещу идеята за независимост на отвъдморската територия от Франция, предадоха световните агенции.

Според официални данни против идеята са гласували 96.49 процента от участниците в третия референдум, организиран по въпроса. За независимост са гласували едва 3.51% от жителите на архипелага в югозапдната част на Тихия океан.

"Каледонците решиха да останат французи. Те приеха това решение свободно", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в телевизионно обръщение след края на референдума.

Гласуването бе белязано и от рекордно ниска избирателна активност, след като привържениците на идеята за независимост призоваха за бойкот на референдума. Според тях в сериозно засегната от Covid-19 Нова Каледония не е могла да се проведе справедлива предизборна кампания за референдума.

Предишните два референдума се проведоха на 4 октомври 2020 г. и на 4 ноември 2018 г. Тогава съответно против независимостта гласуваха 56.7 и 53.3 процента от жителите на архипелага. Но тогава избирателната активност беше съответно 79.63 процента и 73.68 процента, а сега тя е едва 41.60 процента.

Референдумът беше важен етап от процес, започнал през 1988 г. чрез споразуменията от Матиньон, договорени в Париж. С тях се потвърди помирението между канак - първите обитатели на Нова Каледония, и калдош - потомците на белите колонизатори. Между двете общности години наред имаше напрежение и насилие.

Със споразуменията от Матиньон жителите на Нова Каледония се ангажираха за разпределяне на властите на територията си. Десет години по-късно бе подписано и споразумението от Нумеа, което предвиждаше провеждането на три референдума, на които гражданите на Нова Каледония да кажат дали искат пълна независимост или не. Така се стигна до трите референдума.

Третият обаче се проведе в един много променен свят. От една страна архипелагът, който разполага с около 1.5 милиона квадратни километра ексклузивна икономическа зона, се намира в един район, превърнал се в стратегически с нарастването на мощта на Китай. От друга страна никелът и кобалтът, произвеждани в Нова Каледония, са ресурси, необходими за новия пазар на електрически акумулатори в момент, в който светът се стреми към екологичен преход.


Коментирайки резултатите от референдума, френският президент Еманюел Макрон коментира, че посреща тези резултати с уважение и смирение и призна, че електоратът в Нова Каледония си остава дълбоко разделен.


"Обещанието за една обща съдба трябва да продължи да ни води напред", заяви Макрон

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?