Следвайте ни

Нова измама! Плати $1000, или пускам твоето порно видео

viber icon

Нова схема за измами върлува в нета в разгара на епидемията от коронавирус, която засили дистанционното общуване. Мошеници изпращат имейли, че са хакнали персоналните компютри и са инсталирали порноклипове, които уж са гледани от получателя на писмото през различни уебсайтове.

За да не го злепоставят обаче, анонимните рекетьори предлагат сделка - да получат 1000 долара и да запазят тайната. Условието е плащането да е с биткойни. В писмото, което е на английски език, се уточнява, че ако преводът на парите не се извърши до 48 часа, видеата ще се изпратят на всички контакти в електронната поща, както и до колеги и членове на семейството.

Следва предупреждение, че офертата не подлежи на договаряне. Ето част от съдържанието на писмото:

"Здравей, непознат! Хакнах устройството ви и изпратих това съобщение от вашия акаунт. Ако вече сте променили паролата си, моят зловреден софтуер ще я прихваща всеки път. Публикувах злонамерена порнографска програма за възрастни на някои уебсайтове, които сте посетили. Докато гледате видеоклипове, моят троянски кон ми даде достъп до вашия компютър. Веднага след това моята програма събра всичките ви контакти от месинджър, социални мрежи, а също и по електронна поща. Направих видео с двоен екран. Първата част показва видеото, което сте гледали, а втората част показва записа на вашата уеб камера", пише в съобщението.

Ако човек не поддаде на ултиматума, заплахата е порно клипът да бъде разпратен до всички налични контакти в пощата. 

Експерти по киберсигурност обясниха, че „троянският кон“ е паразитен софтуер. Той прониква в компютъра и причинява хаос в системата. Всеки „кон“ има конкретна задача: Прихващане на пароли и лични данни, за да получи достъп до профилите, кражба на банкови данни и информация за кредитни карти, кражба на самоличност, издаване на лични данни и тайни за живота на човека.

За да се избегне заразяване с „троянски кон“, препоръката е да не се отварят непознати имейли, да се изтеглят само добре проверени приложения от надеждни източници, както и да се инсталира висококачествен антивирусен софтуер.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?