Следвайте ни

Нова имигрантска вълна от афганистанци идва към Европа

viber icon

Видеозаписи, публикувани в социалните медии, показват, че потокът от лица, търсещи убежище, влизащи в Турция през източната й граница с Иран, нараства и поражда притеснения сред местните служители и хуманитарните агенции. 

В продължение на години афганистанци, пакистанци и търсещи убежище от различни други държави се опитват нелегално да преминат през границата пеша в търсене на сигурност и по-добри възможности за работа. 

Понастоящем местните новини свързват това увеличаване на миграцията с продължаващото изтегляне на американските войски от Афганистан. 
В следствие на което талибанските власти заявиха, че са поели контрола над 85% от територията  в Афганистан.

Това предизвика слухове за наближаваща нова миграционна вълна към Турция.

„Още е рано да се говори за масов наплив, но се увеличава броят на пристигащите и има непотвърдени новини за натрупване на хора от иранска страна“, които искат да преминат в Турция, Метин Корабатър, президент на Базираният в Анкара изследователски център за убежище и миграция, каза пред медиите: „Трябва да наблюдаваме какво ще се случи в Афганистан, за да видим какво следва.“ 

В изявление във вторник заместник-министърът и говорител на турското вътрешно министерство  Исмаил Чатаклъ  заяви, че видеоклипове, изобразяващи бежански приток, са подвеждащи и че турските граници остават под строг контрол след изграждането на няколко гранични стени.  

„Бихме искали да повторим, че нашата борба срещу незаконната миграция продължава без прекъсване“, каза Чатаклъ в изявлението, добавяйки, че до момента тази година на източната граница на Турция са били задържани 62 687 незаконни мигранти. 

В отговор Рушен Таква, журналист, документиращ миграционните потоци по източната граница на Турция, публикува във вторник видеоклипове, на които се вижда, че търсещите убежище влизат в страната, и заявява, че най-малко 1500 души преминават през границата всеки ден и че броят им нараства.  

В момента Турция е домакин на около 4 милиона бежанци, включително около 3,7 милиона сирийци и около 200 000 търсещи убежище от афганистански произход. Докато президентът на САЩ Джо Байдън призовава американските войски да завършат изтеглянето си от Афганистан до 31 август, докладите сочат, че нарастващ брой афганистански граждани могат да потърсят убежище извън страната, като Турция е потенциална дестинация или транзитна държава хо пътя им към Европа.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ман гал

Ман гал

14.07.2021 | 16:18

Добре дошли братя

Отговори
1 0
Schetovodstvo

Schetovodstvo

14.07.2021 | 15:08

OSEMENITELEN MATERIAL ZA EVRPEYKITE,PORADI STERLITETA NA EVROG.EYOVETE!

Отговори
1 0
ФОРЦА ТАЛИБАНИТЕ

ФОРЦА ТАЛИБАНИТЕ

14.07.2021 | 10:49

ЧАКАМЕ ВИ-СКОРО

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?