71

Нова база за F-16 и други изстребетели сформира Турция СНИМКИ

Докато военното напрежението в Близкия изток нараства, турските въоръжени сили (ТВС) взеха критично решение. Командването на 10-та танкерна база (база Инджирлик), разположена в Адана, стана 10-то командване на главна реактивна база за Турция.

АА

Диапазонът на действие на новосъздаденото командване на главната реактивна база Инджирлик ще бъде в южните граници на Турция и Източното Средиземноморие. След решението нови флотилии F-16 ще бъдат създадени в военновъзсушната база Инджирлик, която сега се използва интензивно от САЩ и други страни членки на НАТО.

Турското министерство на националната отбрана (МНО) съобщи, че е създадено ново главно командване на реактивна база. Пресаташето и отговорник за връзките с обществеността на Министерството на националната отбрана контраадмирал Зеки Актюрк отбеляза: „Името на 10-то командване на танкерна база, разположено в Инджирлик/ Адана, е променено на „10-то главно командване на реактивна база“ в съответствие с увеличените нужди на нашите ВВС."

АА

Отсега нататък Инджирлик ще служи като база, където са разположени флотилии от нови турски бойни самолети.

Решението за промяна на името и позицията се взема в периода, когато конфликтите между Палестина-Израел и Израел-Иран се засилват в Близкия изток.

Според информацията, получена от новинарския канал НТВ, флотовете от супер изстрбители F-16, прехвърлени от други бази, ще работят в командването на главната реактивна база Инджирлик.

Ако е необходимо, Инджирлик ще подкрепи главните командвания на реактивни бази в Диарбекир и Малатия, които се използват във въздушни "мироопазващи" операции към севернен Ирак и Сирия.

В информацията се посочва още, че решението е взето предвид нарастващия брой бойни самолети на турските ВВС очаквано за следващите години.

АА

В информацията се подчертава, че е предоставено място за формиране на флоти от нови самолети F-16, закупени от САЩ и ев опейски Eurofighter, за които все още се водят преговори за доставките им.

Базата Инджирлик която се използва и от САЩ и Обединеното Кралство в съответствие с двустранни споразумения, ще продължи да поддържа тази функция.

Източници от Министерството на отбраната в Анкара дадоха информация за пристигналите американски бомбардировачи, които са били забелязани в Инджирлик, за които се твърди, че могат да носят ядрени боеприпаси.

Самолетите са дошли в Инджирлик за обучение, за зареждане с гориво във въздуха, планирано преди напрежението Израел-Иран. Това са самолети от тип B-1B. Съобщава се, че те са напуснали Турция на 17 април. 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?