46
Следвайте ни

Нов закон за опасните кучета породи скандали в Турция

viber icon

Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата на Турция изпрати заповед до общините на 81 провинции, с молба да събират определени видове бездомни кучета, които се считат за „опасни“ според Закона за животните.

Съгласно Закон № 7332 за изменение на Закона за защита на животните и Турския Наказателен кодекс, кучета от породите американски стафордширски териер, американски були, американски питбул териер, дого аржентино, фила бразилейро и японска тоса са класифицирани като „опасни“.

В заповедта се иска от властите да извършват редовни проверки за установяване на тези кучета по улиците и да ги отвеждат в приютите.

В приютите, заповедта призовава за „рехабилитация“ на тези животни, като „лечение на паразити, стерилизация и въвеждане на техните данни в цифрова база данни“. Едва след като общините използват тези методи за „рехабилитация“, могат да пуснат животните обратно на улиците, се казва в циркуляра.

Текстът беше издаден, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган предизвика полемика на 25 декември, като призова турците да се грижат за кучетата си, и да не ги изоставят. 

Изказването на президента дойде, след като два питбула нападнаха 4-годишно дете в югоизточната провинция Антеп миналата седмица. Асия Атеш е много тежко ранена и в момента е на лечение в болница. 

Ердоган обаче използва инцидента, за да призове улиците да бъдат свободни от животни. След неговата заповед властите в цялата страна са заети да улавят незаконно кучета и да ги отвеждат в приюти.

Въпросът се превърна в актуална тема в Туитър и хиляди хора критикуваха изказванията на Ердоган. Докато мнозина посочиха факта, че питбулите не са по същество агресивни и че техните собственици понякога ги правят такива.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Агора

Агора

29.12.2021 | 07:03

Бъдете точни. Хиляди членове на рнп са срещу на Ердоган заповедите, а не хиляди хора както постоянно спекулирате. Защото тези които в любимият ви запад са терористи, в Турция са филантроп. Личи си ви туркофобската ви предубеденост изразяващо се в двойи стандарти.

Отговори
1 1
Рете

Рете

28.12.2021 | 19:26

Куршуми и край на бълхарите

Отговори
4 2
Роро

Роро

28.12.2021 | 22:44

Куршумът ще стигне и теб!

Отговори
1 0
абе оутисто

абе оутисто

29.12.2021 | 11:18

ЕС те мори с ваксини ви прави импотентни, избива ви расата, срина ви лирата, ти ска4а6 сре6ту българите? може ли да ти толкова тап? българите са ти проблема така ли?

Отговори
0 1
Деа и изпражненията чифутски

Деа и изпражненията чифутски

28.12.2021 | 17:12

Мъ няма такъв хайван като опасно куче Има хайван гладен нагъл мързелив чифут никога НенаГУШИЛ се чифут Гушеф Каквато е и фамилията му пройзхождаща от Гуша Демек чифутска ненагушила се чифутска гуша Айде Гушев изчафкай нещо поредно чифутско

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?