49

Нов връх: Инфлацията в Турция достига 70 процента

В света по-зле са само Венецуела, Судан, Либия, Сирия и Зимбабве

Инфлацията на потребителските цени в Турция се увеличи до годишните 69,97 процента през април, надхвърляйки отново пика за последните две десетилетия, съобщи днес сутринта Турският статистически институт.

Инфлацията през варт беше 61,1%. На месечна база цените се повишиха със 7,25 процента.

Турция изпитва най-високата инфлация сред страните от Г-20. 

Инфлацията сега се доближи значително до пика от 73,2 процента, достигнат в резултат на финансова криза в началото на 2000-те.

Лирата загуби 44 процента от стойността си през 2021 г., като повиши инфлацията, тъй като инвеститорите и местните депозитари ставаха все по-загрижени за контрола на Ердоган върху паричната политика и нейното въздействие върху финансовата стабилност. Обезценката на лирата доведе до рязко увеличение на цените на вносните стоки. Турция намали лихвените проценти. А глобалната цена на петрола и природния газ се повиши. Страната внася почти целия нефт и газ, които консумира.  

Официалният лихвен процент на централната банка е 14 процента, въпреки нарастващата инфлация. Служителите на централната банка не са дали индикация, че може да повишат лихвите, за да овладеят повишенията на цените. Вместо това служителите заявиха, че очакват инфлацията да се забави по-късно през годината. 

„Но няма признаци, че политиците са на път да променят курса и да повишат лихвените проценти, тъй като остават обвързани с „новия икономически модел“. Очакваме настройките на политиката да останат непроменени през следващите месеци“, каза Джейсън Туви, старши икономист за нововъзникващите пазари в Capital Economics в Лондон.

Правителството на Ердоган използва ниски лихвени проценти, за да насочва евтини заеми към износители и други компании като част от икономически план за стимулиране на износа и растежа.

По-висока инфлация от Турция в световен мащаб имат единствено страни като Венецуела, Судан, Либия, Сирия и Зимбабве.

Турция има най-ниския лихвен процент в света, като се извади годишната инфлация. В засегнатата от кризата Аржентина, която изпълнява програма за спешни заеми от МВФ, инфлацията е 55,1 процента. Нейната централна банка повиши лихвите до 47 процента от 44,5 процента преди три седмици.

Лирата се търгуваше с 0,6% до 14,83 за долар в четвъртък. Той загуби повече от 10 процента от стойността си тази година въпреки интервенциите във валутния пазар от страна на централната банка и държавните финансови институции. 

Според курса на БНБ, днес една турска лира се разменя за 0.1255 лв. А левът се разменя за 7.96 т. лири. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?