44

Нов турски боен дрон счупи рекорд за височина СНИМКИ

БЛА достига надморска височина от 33 000 фута с местен двигател при тест за ефективност

Изцяло разработен и произведен в Турция нов въоръжен безпилотен летателен апарат (БЛА) Байрактар TБ3 на турската отбранителна компания Байкар счупи рекорд за надморска височина в четвъртък с двигател, произведен в Турция, достигайки 33 000 фута при тест за ефективност.

АА

Според изявление на компанията процесът на тестване на БЛА е продължил успешно.

След като извърши първия си полет за 100-годишнината на Турската република на 27 октомври 2023 г., като успешно проведе тестове за ефективност на средна и голяма надморска височина, БЛА Байрактар TБ3 завърши поредния тест за ефективност на системата за голяма височина вчера, достигайки рекордна височина.

АА

Военният дрон от ново поколение успешно завърши теста в центъра за летателно обучение и тестване на Акънджъ в квартал Чорлу в Текирдаг с двигателя PD-170, разработен от TUSAS Engine Industries Inc. или TEI.

БЛА Байрактар TБ3 регистрира общо 327 часа и 35 минути в тестови полети, включително забележителен 32-часов непрекъснат полет, покриващ 5700 километра на 20 декември 2023 г.

АА

Това е първият турски дрон оборудван със сгъваеми крила. Байрактар TБ3 ще стане първият въоръжен БЛА, способен да оперира от кораби с къса писта като самолетоносачът "Анадолу".

Този напредък, съчетан с неговата способност за комуникация отвъд линията на видимост, го позиционира като променящ играта в разузнавателни, разузнавателни и атакуващи мисии, подобрявайки значително защитните способности на Турция.

АА

Компанията Байкар, до голяма степен се самофинансира и разчита на износа за 83% от приходите си от 2003 г. насам, превръщайки се в експортен лидер в секторите на отбраната и авиацията, според Асамблеята на турските износители.

По данни на Президентството на отбранителните индустрии през 2023 г., износът на Байкар възлиза на $1,8 милиарда миналата година, което представлява над 90% от приходите и една трета от общия износ на сектора в Турция през 2023 г.

АА

Като най-големият износител на бойни БЛА в света, Байкар е изпълнил 97,5% от своите договори за износ, като споразуменията са подписани с общо 34 държави, като 33 държави получиха БЛА Байрактар TБ2 и 9 държави досега получават Байрактар Акънджъ.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?