49

Нов-стар министър променя финансовата политика на Турция

Ердоган положи клетва като президент на Турция, обяви кабинета си

Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като президент на Турция, след като беше преизбран на втория тур на изборите в страната на 28 май с 52,18 процента от гласовете.

AA

Официалната церемония бе във Великото национално събрание на Турция (Меджлис). В качеството си на най-възрастен временен председател на парламента, Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото движение (ПНД), предаде мандата на президента Ердоган. Ердоган положи клетва пред Общото събрание. Така Ердоган официално започна своя нов мандат на президентския пост, който ще продължи до 2028 г.

AA

След това Ердоган посети Аниткабир, мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на Турската република.

АА

По-късно президентският комплекс в Анкара беше домакин на тържествена церемония, на която присъстваха високопоставени служители от 81 държави, в това число и България. Събитието бе уважено от 21 държавни глави, 13 министър-председатели и служители на парламентарно и министерско ниво. Присъстваха и представители на международни организации, включително НАТО, Организацията на турските държави (OTS) и Организацията за ислямско сътрудничество (OIC).

AA

"Турция влезе в нов път, след като гласуването приключи и резултатите бяха обявени. Векът на Турция започна и вратите на растежа на страната ни бяха отворени", заяви Ердоган на церемонията по встъпването му в длъжност.

AA

„Надявам се, че тази мисия ще бъде благоприятна за моята нация, на която съм посветил живота си. Надявам се, че няма да разочароваме нашата любима нация, която ми вярва, нашата партия и нашия съюз “, допълни Ердоган.

Ще прегърнем всички 85 милиона души в страната, независимо от техните политически възгледи, произход или религия“, обеща Ердоган.

AA

Новоизбраният турски президент обяви късно снощи и своя кабинет.

 

Бившият вицепремиер Джевдет Йълмаз е новият вицепрезидент на Турция, докато бившият шеф на разузнаването Хакан Фидан е обявен за нов външен министър на страната.

В новото правителство има една жена, министър на семейството и социалните политики - Махинур Оздемир Гокташ.

Най-дискутираното име е това на министъра на финансите, Мехмет Шимшек. От 2007 г. до 2015 г. той е на отговорни постове в Министерството на финансите. Шимшек беше заместник министър-председател, отговарящ за икономиката между 2015 и 2018 г. По това време той имаше широката подкрепа на международните финансови кръгове. Той е известен с рамката си за финансова дисциплина. Мехмет Шимшек, който сега се завръща начело на икономиката, има много важни теми в дневния си ред, включително инфлацията, платежния баланс и паричната политика. С неговото стъпване в длъжност се очаква по-балансирана финансова политика в страната.

АА

Особено през последния период спадът в резервите на Централната банка на Република Турция е един от основните фактори в дневния ред на икономическата общественост.

АА

Новият турски министър на вътрешните работи е бившият областен управител на Истанбул Али Йерликая.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?