71

Нов щурм в Украйна! Путин се готви за години на война

Руската офанзива може да започне преди Киев да получи новообещаните американски и европейски танкове

 

Почти година след началото на инвазията, която трябваше да продължи седмици, Владимир Путин готви нова офанзива в Украйна, като в същото време подготвя страната си за конфликт със САЩ и техните съюзници, който очаква да продължи с години, пише Bloomberg News.

Според официални лица, съветници и други, запознати със ситуацията, Кремъл се стреми да демонстрира, че силите му могат да възвърнат предимството си след месеци на загуба на позиции, като окаже натиск върху Киев и неговите поддръжници да се съгласят на някакъв вид примирие, което да остави на Русия територията, която сега окупира.

Дори Путин не може да отрече слабостите на армията, която той изграждаше десетилетия, след като войските му загубиха повече от половината от първоначалните си завоевания в Украйна, казват запознати, говорейки при условие за анонимност, тъй като обсъждат въпроси, които не са публични. Постоянните неуспехи накараха мнозина в Кремъл да бъдат по-реалистични по отношение на непосредствените си амбиции, признавайки, че дори

задържането на сегашната фронтова линия

би било постижение.

Но Путин остава убеден, че по-големите сили на Русия и готовността ѝ да приеме жертвите, които вече са десетки хиляди - повече, отколкото в който и да е конфликт след Втората световна война според оценки на САЩ и Европа - ще ѝ позволят да надделее въпреки неуспехите досега. Подновяването на офанзивата може да започне още през февруари или март, твърдят близки до Кремъл. Коментарите им потвърждават предупрежденията на Украйна и нейните съюзници, че предстои нова руска офанзива, и предполагат, че тя може да започне, преди Киев да получи новообещаните доставки на американски и европейски танкове.

Решителността на Путин предвещава още една смъртоносна ескалация на войната в Украйна, тъй като Киев подготвя нови действия за изтласкване на руската армия, отхвърляйки всяко прекратяване на огъня, което да остави Русия на нейна територия. Руският лидер вярва, че няма друга алтернатива, освен да надделее в конфликта със САЩ и техните съюзници, който смята за екзистенциален, казват запознатите. Според тях още тази пролет е възможен нов кръг на мобилизация, тъй като икономиката и обществото все повече биват подчинявани на нуждите на войната.

"Путин е разочарован от начина, по който се развиват нещата, но не е готов да се откаже от целите си", каза Татяна Становая, основател на R.Politik, компания за политически консултации. "Това просто означава, че пътят ще бъде по-дълъг, по-кървав и по-лош за всички".

Служители на американското и европейското разузнаване се съмняват дали

Русия разполага с ресурси за нова мащабна офанзива,

дори след като миналата есен мобилизира 300 000 допълнителни войници. Междувременно съюзниците на Украйна увеличават доставките на оръжие, като се подготвят да доставят за първи път бронирани машини и основни бойни танкове, които биха могли да помогнат на украинските войски да пробият руските линии.

Според американски представители обаче бруталните и безмилостни атаки на Русия в места като Бахмут, източен град с ограничена стратегическа стойност, изтощават украинските сили, отклоняват войски и намаляват способността на Киев да провежда настъпателни операции на други места.

След като през лятото и есента светкавични атаки на украинските сили пробиха отбранителните ѝ линии, Русия засили защитата, използвайки окопи, танкови капани и мини, за да забави евентуално настъпление. Публично Кремъл заявява, че засега няма планове за по-голяма мобилизация.

В по-дългосрочен план Путин е одобрил планове за учеличаване на армията с близо 50% през следващите няколко години, като разположи нови сили в близост до Финландия, която е в процес на присъединяване към НАТО, и в окупираните региони на Украйна. В училищата и университетите се възстановяват курсове за военно обучение, провеждани широко през съветската епоха, тъй като подготовката за война прониква в обществото.

Все пак някои елементи на реализъм относно катастрофалното представяне на армията до момента започват да се промъкват в строго контролираните държавни медии.

"Досега резултатите бяха ужасяващи, защото Русия изобщо не беше готова", казва Сергей Марков, политически консултант, който е в тесни връзки с Кремъл. "Това се превърна в продължителна война, а Русия все още

не разполага с достатъчно жива сила или оборудване,

за да я води. Трябва да спрем украинската контраофанзива и да осуетим усилията на Запада да ни победи, като получи военно предимство."

Руските сили не демонстрират способност да направят това от първите седмици на инвазията, като през последните шест месеца си върнаха само един малък град и то с огромна цена на жертви. За разлика от тях украинските войски постоянно изненадват съюзниците и наблюдателите с успехите си в отблъскването на нашествениците.

Увереността на Путин в способността на армията му да постигне триумф - дори с цената на огромни жертви и разрушения - отразява погрешно разбиране на ангажимента на Запада да отвърне на агресията му, признават някои вътрешни лица. САЩ и техните съюзници постоянно увеличават доставките на оръжие в категории, които някога се смятаха за недостъпни.

Въпреки това американски и европейски военни служители се опасяват, че конфликтът скоро може да се превърне в артилерийски бой от типа на Първата световна война с до голяма степен неподвижни фронтови линии - сценарий, който може да се окаже благоприятен за Русия с нейното по-многобройно население и военна индустрия.

В дипломатически план Русия се опитва да спечели поддръжници сред незападните държави с призиви за преговори за прекратяване на огъня. Дори хора, близки до Кремъл, признават, че в момента те са безнадеждни, като се има предвид искането на Украйна Русия да изтегли войските си като условие за всяка сделка.

Минималното, което Кремъл би приел, е временно примирие, което да остави Русия да контролира територията, която нейните сили държат в момента, за да спечели време за възстановяване на силите си, казват запознатите. Макар и да не достига границите на регионите, които Путин незаконно анексира през септември, това все пак би оставило на Русия голяма територия, свързваща районите, които тя заемаше преди войната. В резултат на това идеята не се харесва на Киев и неговите съюзници.

"Ако нещо не се промени, ни

очаква война на изтощение

като Първата световна война, която може да продължи дълго, защото и двете страни вярват, че времето е на тяхна страна", казва Андрей Кортунов, ръководител на основания от Кремъл Съвет по международните въпроси на Русия. "Путин е сигурен, че или Западът, или Украйна ще се уморят."

Поражение при преизбирането през 2024 г. на президента на САЩ Джо Байдън, който оглави коалицията в подкрепа на Украйна, може да доведе до "по-голяма гъвкавост" по въпроса във Вашингтон, каза той.

Макар че новата вълна от санкции, по-специално наложената горна граница на цените на руския петролен износ, сви приходите на Кремъл, досега тя не е намалила възможностите на Путин да финансира войната. Русия все още има достъп до милиарди резерви в юани, които не са засегнати от санкциите и могат да помогнат за преодоляване на бюджетния недостиг за 2-3 години, според икономисти.

Сред съюзниците на Украйна също нарастват опасенията, че конфликтът ще продължи с години.

"Тази година ще бъде много, много трудно да изхвърлим военно руските сили от всеки сантиметър от Украйна, от окупираната от Русия Украйна", заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили на 20 януари след среща на министрите на отбраната на САЩ и съюзниците. "Но смятам, че в края на краищата тази война, както и много други войни в миналото, ще завърши на някаква маса за преговори."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
24 коментара
Глей ги чиииийфутската пасмина

Глей ги чиииийфутската пасмина

28.01.2023 | 19:13

Източно Православните Християни винаги са побеждавали А Чииииииййййфути Юдейски никога Ако е имало конфликт те винаги са ползвали като ръжен други манипулирани уроди със много лукавство и сребърници

Отговори
2 6
Здравейте русофили,

Здравейте русофили,

28.01.2023 | 19:29

Здравейте русофили, Вие сте за мир и не искате повече cмеpт за вашите братушки руснаци! Съгласни ли сте още утре войната да свърши, руснаците да се изтеглят от всички окупирани територии на братска Украйна и да се приберат хем по живи, хем по здрави дома без бой? А? Вие сте пацифисти! А? Или напротив, желаете cмъpттa на още 200 - 300 хиляди млади момчета славянчета? А? Въпреки че знаем отговора!

Отговори
10 6
Къф ви е проблема Знаем

Къф ви е проблема Знаем

28.01.2023 | 18:11

Алооооуууу Чииииййййфутска пасмино Чеченците сто години срещу тях да тичате не можете да ги стигнете по морални ценности Горд и твърд Народ На чеченеца думата му тежи Каже ли ДА значи е ДА Каже ли НЕ значи е НЕ При чеченеца Инстанбулска конвенция не върви като при вас меките чииииййфутски китки Режат глави и продължават напред Чииииййфутски глави а не Християнски

Отговори
3 10
Честито на Президент Петър Павел!

Честито на Президент Петър Павел!

28.01.2023 | 17:40

Gratulujeme generálu Petru Pavlovi! Prezident Petr Pavel! Чехите избраха!

Отговори
10 2
Източноправославните християни! Ще победят;

Източноправославните християни! Ще победят;

28.01.2023 | 16:57

Истината

Отговори
3 8
Патриарха

Патриарха

28.01.2023 | 18:06

Да, православните украйнци ще победят чечено- татаро- бурятско- дагестано- ингушето- чувашкия мюсюлмански башибозук и безбожните, алкохолизирани руZZки варвари.

Отговори
12 4
Няма Украйна,Полша и Русия си я раздвлиха

Няма Украйна,Полша и Русия си я раздвлиха

28.01.2023 | 16:29

Зеления да отива на фронта, че Памперса го отписва.

Отговори
7 11
ИВАНУШКА ГЛУПАКА - NAZZIонален руZZки герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА - NAZZIонален руZZки герой

28.01.2023 | 15:36

Ама другарю КАпуткин, какво стана с тридневната специална операция.

Отговори
20 5
Малиий

Малиий

28.01.2023 | 15:45

Сега остава само Путин да прочете Марица за да се обиди. Браво. Важното е, че ти отдъхна. Утре пак.

Отговори
5 6
Коментар

Коментар

28.01.2023 | 17:45

И сто годишна война да иска да води Пути:, пак ще загуби. Целият свят възстана срещу германския фашизъм през ВСВ. Сега отново всички сме обединени срещу руският фашизъм, и този път ще го унищожим завинаги.

Отговори
11 4
Малиий

Малиий

28.01.2023 | 19:43

Липсват ти мозъчни клечки, брато. Не знаеш какво е фашизъм дори да те удари по главата.

Отговори
3 4
Експерт

Експерт

28.01.2023 | 15:25

ОКУПАЦИОННАТА Руска Армия и Чeченският Башибозук 338 Дни не могат да се справят с Агитката на Динамо КИЕВ!

Отговори
21 8
Критик

Критик

28.01.2023 | 15:53

Вярваш ли си?

Отговори
6 10
Няма Украйна,Полша и Русия си я раздвлиха

Няма Украйна,Полша и Русия си я раздвлиха

28.01.2023 | 16:40

Фашизма си отива

Отговори
3 8
Коментар

Коментар

28.01.2023 | 17:46

Фактите го показват.

Отговори
6 1
Смях

Смях

28.01.2023 | 21:15

Гласуват с палци надолу на 'Фашизма си отива'. Ясно ли ви е с какви отрепки си имаме работа?

Отговори
3 2
876

876

28.01.2023 | 15:15

Поредният бълвоч написан за да вземе някоя бедна душица заплатка и това ми било журналисти, претоплени и стари новини, преписване от фейсбук и т.н.

Отговори
8 10
Шоро

Шоро

28.01.2023 | 14:41

Шорошоядите преди една година така говориха и за Ковид!

Отговори
9 8
Куцата рада

Куцата рада

28.01.2023 | 14:35

Ох, голям кеф.....!

Отговори
5 8
Няма Украйна,Полша и Русия си я раздвлиха

Няма Украйна,Полша и Русия си я раздвлиха

28.01.2023 | 16:53

Нацизмът и фашизмът нямат място в Европа. Зеления чорап унищожава Европа.

Отговори
3 5

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?