49

Нов план за мир в Близкия изток предложи Анкара

"Турция предлага план за механизъм за гарантиране, който ще защити мира и ще възпира нарушенията от двете страни в конфликта в Газа", заяви турският външен министър Хакан Фидан в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Той същевременно критикува неуспеха на съвета да изпълни отговорностите си за мир.

За пореден път всички институции не изпълниха задълженията си по отношение на международния мир и сигурност, особено Съветът за сигурност. Те не са в състояние да поискат смислено прекратяване на огъня с единен глас“, заяви Фидан по време на речта си в Ню Йорк. "Доверието в съвета би било допълнително подкопано, ако той не е в състояние да предостави дори далечна бъдеща перспектива, която би могла да разреши проблема в границите на решение за две държави.

Обречени сме да плаваме в неизследвани води в отсъствието на международно право и морален компас. Неуспешното решаване на този проблем ще доведе до възраждането на радикални идеологии, подхранвани от безнаказаност и несправедливост“, допълни той.

Фидан заяви, че въпреки ограниченията на свободата на словото, милиони хора по света са се обединили в подкрепа на Палестина и в стремежа към мир и допълнително подчерта, че хората очакват Съветът за сигурност да гарантира трайно прекратяване на огъня, което да доведе до спиране на откритите враждебни действия и доставянето безпрепятствена хуманитарна помощ до Газа.

Удължаването на хуманитарната пауза в Газа, както и размяната на заложници и затворници, носи искрица надежда. Изключително важно е да се възползваме от този момент като възможност за ефективно справяне с основните причини за този конфликт“, отбеляза Фидан.

"Израел и Палестина трябва да поддържат състояние на спокойствие и сигурност в своите граници отпреди 1967 г. с Източен Йерусалим като столица на палестинската държава и трябва да са сигурни, че това решение ще бъде приложено."

„Вземайки предвид това, Турция предлага концепцията за механизъм за гарантиране. Механизъм от такова естество би защитил мира и би възпрел всяко нарушаване на споразумението от двете страни. Ние признаваме, че такъв механизъм е жизнено важен и може да получи подкрепа, както и е заявено от много нации", продължи първия дипломат на Турция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Батко

Батко

30.11.2023 | 09:40

Тоя па гоя къде се пъчи?

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?