49
Следвайте ни

Нов мост за милиарди свързва Европа и Азия СНИМКИ

viber icon

Последната част на моста "Чанаккале 1915" беше монтирана в събота, отбелязвайки още една решаваща стъпка в завършването на знаковия проект. Така за първи път бреговете на Европа и Азия бяха свързани със сухопътна връзка при Дарданелите. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, вицепрезидентът Фуат Октай и министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу присъстваха на церемония по сглобяването на моста, свързващ градовете Лапсеки и Гелиболу, разположени на противоположните брегове на ключовия воден път в северозападната провинция Чанаккале.

По време на церемонията Ердоган заяви, че мостът ще бъде отворен за експлоатация най-късно до 18 март 2022 г., което съвпада със 107-ата годишнина от морската победа в Чанаккале. В момента се извършва асфалтирането на трасето. 

Строителството започна през март 2018 г. с бюджет от 2,3 милиарда евро (2,6 милиарда долара).

Президентът отбеляза, че мостът ще съкрати времето за пътуване до шест минути. Обикновено пътуването между европейската и азиатската част на Дарданелите отнема около 30 минути с ферибот, който понякога се отменя по време на лоши метеорологични условия. 
Мостът "Чанаккале 1915" е най-дългия висящ мост в света с разстояние от 2023 метра между кулите му, които са боядисани в червено и бяло, за да отразяват цветовете на турското знаме.

Гигантската структура ще бъде свързана с магистралата и ще бъде най-важната част от 101-километровия маршрут. Когато целият проект за магистрала Къналъ-Текирдаа-Чанаккале-Саваштепе бъде свързан с магистрала Гебзе-Измир, около Мраморно море ще се образува магистрална верига. В района на Мраморно море живее почти една трета от населението на Турция.  Регионът включва големи индустриални и търговски центрове.

Освен че ще бъде намалено времето за пътуване, проектът ще осигури интегрирането на пристанищата в районите на Мраморно море и Егейско море във всички транспортни системи.

Мегапроектът, предприет от консорциум от южнокорейски и турски компании, ще бъде четвъртият мост в страната, който свързва Азия и Европа.

Оформени, за да символизират артилерийски снаряди като почит към легендарната битка при Галиполи от Първата световна война, кулите на моста се издигат на 318 метра височина. Общата дължина на моста е 4 608 метра.

Таксата за преминаване през моста ще е 15 евро + ДДС, съобщиха преди време от Министерството на транспорта в Анкара. 
 

снимки: Анадолска агенция
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?