1939

Нов мощен трус с магнитуд 5, хиляди излязоха по улиците в Турция

В бедстващите райони са построени 287 палаткови лагери

Продължават вторичните трусове в земетръсната зона в Югоизточна Турция. Тази сутрин ново мощно земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер е станало в 05:51 ч. (04:51 ч. българско време) в район Гьолбашъ, на окръг Адъяман. 

 

Трусът е бил регистриран на 8,5 километра дълбочина, съобщи Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД).

Земетресението е усетено още в Кипър, Йордания, Ливан, Сирия и Ирак.

Хиляди граждани на окръжния град Адъяман излязоха панически по улици и паркове, въпреки студеното време. 

Повече от 3 седмици след мощно земетресение, което изравни със земята десетки хиляди сгради и разсели милиони хора в Турция и Сирия, много от тях все още се борят да задоволят основните си нужди, а се подвизават в палатки, фургони, влакове и оранжерии.

В района на земетресението са построени 287 палаткови лагери. 

Хората, изтласкани от домовете си в зоната на бедствието, описаха широк спектър от проблеми: докато някои успяха да намерят горещ душ, докато други се страхуваха да не замръзнат до смърт в палатките попади липса на електричество и отопление. Остава проблема с недостатъчния брой тоалетни в района, и нерешени хигиенни проблеми.

 

Турското правителство и десетки хуманитарни групи започнаха мащабна помощ. Правителството обяви, че повече от 5400 контейнера са били разположени като убежища и са изпратени над 200 000 палатки.

 

Правителството обяви, че най-малко 84 000 сгради, с над 332 000 жилища, са били или разрушени или неизползваеми след земетресението на 6 февруари. 

 

В региона на бедствието живеят около 14 милиона, или 16% от населението на страната.

 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че над 2,2 милиона души са напуснали зоната на бедствието. Като жилищните нужди на 1,6 милиона са били изпълнени, включително около 890 000 души, настанени в студентски общежития и 50 000 в хотели в различни райони на страната.

 

Министерството на транспорта съобщи, че правителството е помогнало на повече от 272 000 да се евакуират безплатно по въздух, море и железопътен транспорт. Много хора обаче предпочитат да останат близо до домовете си, за да защитят това което е останало от имотите им, или в селските райони, за да се грижат за добитъка си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?