Следвайте ни

Нов бум в Турция: Заразените в Истанбул се увеличиха двойно

viber icon

Турция започва втори кръг на случаен скрининг в цялата страна, за да определи обществения имунитет срещу коронавируса, заяви здравният министър Фахретин Коджа.

Първият кръг от случайни прожекции, проведени върху около 150 000 души през юни, установи, че 2,5 на 1000 души са положителни за COVID-19.

Вторият кръг от тестове започва днес и ще включва приблизително същия брой хора, тъй като здравните експерти се надяват да разберат какви са цифрите след четири месеца. „Размерът на извадката ще ни помогне с прогнозите за цялата популация. Ще открием както тези, които имат инфекция, но не показват симптоми, така и тези, които са се разболели и са се възстановили без да знаят “, каза Коджа.

Говорейки за броя на случаите като цяло, той допълни, че Истанбул, който е най-гъсто населеният град в страната, е отбелязал 50% скок в сравнение с миналия месец.

На въпрос от медиите дали ръстът ще донесе нови ограничения като полицейски час или забрани за пътуване, министърът категорично заяви, че подобни ходове засега не са на дневен ред. И обясни, че увеличението е регистрирано предимно при асимптоматичните случаи и не отразява броя на хоспитализираните пациенти.

Министърът също така каза, че докато Истанбул е отбелязал скок, столицата Анкара е регистрирала 60% спад в броя на случаите в сравнение с предходния месец.

„Виждали сме го отново и отново - в Анкара, в Измир или в Диарбекир преди няколко месеца. Носенето на маска и социалното дистанциране са достатъчни нашите екипи да могат да овладеят пандемията”, каза той.

През последните седмици Турция регистрира дневно средно около 1500 пациенти с COVID-19 и около 50 смъртни случая.

До момента общия брой на пациентите с коронавирус достигна 340 450, докато общият брой на загиналите е 9014. Освен това министърът заяви, че досега над 40 000 здравни работници са се разболели от коронавирус, като 107 от тях са починали.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?