71

Номади мигрират с камили в Турция СНИМКИ

Последната номадска общност "Йоруци" в Турция, носеща името "Саръкечили", прекарват летните месеци на „лятното пасище“ в региона на Централна Турция. Този месец те по традиция предприемат пътуване със своите камили, за да стигнат до зимните си домове след 6 месеца престой в района на град Коня, Централна Турция.

Векове наред тези тюркски общности, водят номадски начин на живот в региона на Централна Азия. Броят им постепенно намалява към 19 век. Йоруците, които все още поддържат този вековен начин на живот, прекарват половината от годината в района на Централен Анадол, като през зимата мигрират към южните провинции, където е тяхната родина.

Приблизително 250 Саръкечили йоруци се съпротивляват на промените в начина на живот, стремейки се да запазят своите традиции въпреки всички трудности. След като прекараха 6 месеца на лятното пасище в квартал Хадим в Коня, номадите тръгнаха в началото на ноември с 200 кози и камили, за да стигнат до зимното си пасище.

Преди пътуването Йоруците се подготвят, като разглобяват палатките си и приготвят храна за ядене по време на пътуването. Правят сирене от козите, които пасат, готвят питки на печките си и товарят вещите си на камили.

По време на пътуването номадите понякога се задържат на места, където лагеруват за дълго време поради дъжд. Натоварвайки вещите си на камили и коне, те продължават пътуването си, за да прекарат зимата в по-мекия климат на средиземноморския район Мерсин. Целта им е село в окръг Айдънджък, югоизточна Турция.

Али Учар, известен още като „Птицата Али“, продължава традиционното пътешествие със съпругата си Хатидже, дъщерята Фатма Дилекмен, зетя Мустафа Дилекмен и своя две и половина годишен внук Али Дилекмен.

66-годишният мъж спомена, че ежедневно изминават разстояние от 5 до 10 километра в зависимост от метеорологичните условия и пътя.

„Тръгнахме от Аладаглар в квартал Хадим на Коня преди 20 дни. Планираме ежедневните си придвижвания според метеорологичните условия и мястото за престой“, допълни Учар.

Изразявайки радостта от запазването на традицията, предадена от техните предци, Учар сподели: „Номадството ни е, предадено от нашите дядовци.“

Следващите поколения вероятно няма да могат да продължат да правят това. Ние така сме го научили от по-възрастните. Пътуваме с керван камили. Камилите стават все по-малко. Аз съм единственият, който ги има в нашата общност.

В последно време обаче, не всеки номад пътува с камили като семейство Учар. Мустафа Бачак, от йоруците Саръкечили, заяви, че той и семейството му се справят по-добре с природните условия, като използват превозни средства вместо камили. "Единствената разлика отпреди 30 години е, че мигрираме предимно с трактори, вместо с камили."

"Децата ни се раждат в палатки и растат там", обясни Бачак. 

С времето проблемите на Йоруците са се увеличили и поддържането на този начин на живот става все по-трудно всяка година, допълва той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
hjghjg

hjghjg

28.11.2023 | 14:13

Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виагра), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук!!!!-----> http://gg.gg/blumag

Отговори
2 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?