1553

Нищо ново, Китай и Русия искат политическо решение за Украйна

Си Дзинпин и Путин постигнаха споразумение относно необходимостта от „политическо решение“ на войната в Украйна, предаде АФП. Отново и каквото и да значи това на фона на жестоките удари по независимата страна.

„И двете страни са съгласни, че политическото решение на кризата в Украйна е правилната посока“, заяви Си по време на съвместна пресконференция с руския си колега. Си Дзинпин приветства връзките на Китай с Русия като „благоприятстващи мира“ и обеща да засили сътрудничеството, предаде АФП.

„Днешните отношения между Китай и Русия са трудно извоювани и двете страни трябва да ги пазят и развиват“, каза Си на церемонията по посрещането на Владимир Путин в Пекин. На свой ред Путин отбеляза, че отношенията между двете страни са „стабилизиращ фактор на международната сцена“.

„Отношенията между Русия и Китай не са опортюнистични и не са насочени срещу никого“, каза руският лидер.

Това е първото пътуване на руския президент в чужбина след преизбирането му през март. Китай е икономически спасителен пояс за Русия, след като Западът ѝ наложи безпрецедентни санкции заради военната ѝ офанзива в Украйна.

Путин, който търси по-голяма подкрепа от Китай за военните си усилия в Украйна и за изолираната си икономика, беше посрещнат от Си на грандиозна церемония пред Голямата зала на народа в центъра на Пекин.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?