Следвайте ни

Ники Минаж плаща 450 000 долара на Трейси Чапман заради авторски права

viber icon

Рап изпълнителката Ники Минаж плати колосалната сума от 450 000 долара на блус легендата Трейси Чапман. Причината е песента на Минаж от 2018-а „Sorry”, която до голяма степен е взаимствана от „Baby Can I Hold You“, на Чапман, издадена през 1988 година.

Песента „Sorry” е в колаборация с рапъра Nas и никога не е била официално представена, въпреки че е била пускана по нюйоркска радиостанция от световноизвестният DJ - Funkmaster Flex. 

Трейси Чапман обвини рапърката, че е използвала фрази от песента ѝ, въпреки че при предварително запитване от страна на Минаж дали може да се облегне върху звученето на оригинала от края на 80-те, ѝ е отказано. Това обаче не я е спряло да го направи, без да ѝ е дадено позволение. 

Ники Минаж казва пред съда, че макар авторските права да са ѝ отказани, тя се обляга на т.н. доктрина “fair use” - изключение от закона за авторското право, което позволява на създателите да заемат защитени с авторски права материали при определени условия.

Делото се е гледало във Федералния съд на Калифорния, но преди края му продуцентската компания и адвокатът, представляващи Ники Минаж, са предложели споразумение, при което да изплатят близо половин милион щатски долара на Чапман, които поемат авторските права, включително всички разходи и адвокатски хонорари, направени до момента на подписването.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?