1553

Нидерландия вдигна жълт картон на Скопие

Корупция, любов към Путин и двуличие към Българи„я тревожат ЕС

Промяната на преамбюла на конституцията е гаранция за начало на новата фаза от преговорния процес на Северна Македония с ЕС. Това увери нидерландският посланик в страната Дирк Ян Коп в интервю за Радио Свободна Европа.

Той остро разкритикува ситуацията в съдебната система, борбата с корупцията в РСМ и лошите резултати при провеждането на реформите, като акцентира на последствията за европейската интеграция на Македония.

"Новата фаза на преговори ще започне, когато Северна Македония промени преамбюла на конституцията, за да включи българската общност, заедно със седемте етнически общности, които вече са споменати в конституцията. В заключенията на Съвета през юли миналата година ясно се посочва, че веднага щом Северна Македония приеме конституционните изменения, втората фаза ще започне незабавно и без друго политическо решение", каза той.

По думите опозицията в РСМ в лицето на ВМРО-ДПМНЕ няма проблем със съдържанието на френското споразумение. Според него отказът им да подкрепят конституционните промени няма нищо общо с България.

"Някои хора от ВМРО-ДПМНЕ казват, че ще договорят по-добра сделка. Това са глупости. Няма по-добра сделка от тази. Това е абсолютно най-доброто споразумение, което Северна Македония може да получи", каза посланикът.

На въпрос дали смята, че България ще наложи ново вето на РСМ, посланик Коп каза: "Няма ново вето. Ако се промени преамбюла на конституцията, тогава втората фаза на преговорите е автоматична и не може да има вето. Но не това е важно. Страната трябва да завърши реформите. И това е единственият начин да влезе в Съюза. Процесът на скрининг ще покаже какви реформи трябва да се направят и в крайна сметка това е много по-важно от позицията на България".

По думите на посланика това е двустранно споразумение между Северна Македония и България, Нидерландия не е част от него и като такава няма интерес от него.

"Но има възможност това да се превърне в своеобразно оправдание за недовършване на реформите, да отклони вниманието, така че да не се довършат наистина важните неща", подчерта той.

Той не вижда напредък в борбата с корупцията в страната, напротив, според него нещата се влошават.

"Навсякъде има корупция, конфликт на интереси, влияние върху неправителствения сектор, непотизъм, клиентелизъм, а препоръките на омбудсмана не се спазват от никого, нито от правителството, нито от прокуратурата. Корупцията е състояние на духа. Тя е навсякъде. Тя е част от манталитета и трябва да се промени сега, защото ако искате да сте в Съюза, това състояние на духа и политическата воля заедно с безнаказаността, която го съпровожда, трябва да се промени незабавно. В противен случай желанието да сте част от ЕС през 2023 г. ще бъде илюзия", каза посланикът.

"Последните проучвания в страната показват, че най-популярният политик в страната е Владимир Путин, човекът, причинил смъртта и страданията на десетки хиляди украински жени и деца. Най-популярният политик в Северна Македония! Интересен въпрос, защо?", зададе реторичен въпрос посланик Коп.

Според него отговорът е в "очернянето" на ЕС в Северна Македония.

"Колкото повече "рисувате" ЕС в черно, толкова повече ще расте популярността на хора като Путин.Мисля, че всички политици тук, политическото ръководство, подкрепяно от някои медии и голяма част от неправителствения сектор, обвиняват ЕС за всичко. След десетилетия голяма подкрепа, необходимите реформи още не са извършени. Вместо това обвинявате ЕС, че ви кара да чакате твърде дълго. Не е така", категоричен е посланикът.

"През изминалите години направихме всичко, за да помогнем на Северна Македония да влезе в ЕС. И в допълнение към тази огромна подкрепа може би е добре да напомним, че нашите данъкоплатци платиха за вашите ваксини срещу Covid, нашите данъкоплатци платиха 200 милиона евро, които председателят на Съюза Урсула фон дер Лайен даде на правителството, за да се справи с високата инфлация и високите цени на енергията.

И затова е много странно, че тенденцията да се обвинява ЕС става все по-шумна. И впечатлението е, че някак тази държава не се опитва да вземе съдбата си в свои ръце. И е много лесно да обвинявате някой друг", завърши интервюто за РСЕ посланик Дирк Ян Коп. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Якооо!Нека им!!Има Господ!

Якооо!Нека им!!Има Господ!

04.06.2023 | 15:12

Да опитат от собствената си манджа!

Отговори
1 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?