1553

Нидерландия реши: Гони нелегални емигранти със сила, помага на Украйна

Новосформираната нидерландска управляваща коалиция предложи „най-строгата досега“ политика за предоставяне на убежище, предаде АФП. Коалиционното споразумение от 26 страници беше подписано на 16 май след 6-месечни изтощителни преговори между четири партии след изборната победа на крайнодесния лидер Герт Вилдерс.

„Ще бъдат предприети конкретни стъпки към най-строгите досега правила за влизане в страната за предоставяне на убежище и най-всеобхватния досега пакет за контрол на миграцията“, се казва в споразумението.

Партиите заявиха, че ще подадат искане до Европейската комисия (ЕК) за дерогация на европейската политика за предоставяне на убежище „във възможно най-кратък срок“. Хората без валидно разрешение за пребиваване ще бъдат депортирани „със сила, ако е необходимо“, се казва в споразумението.

По отношение на външната политика партиите се ангажират да запазят Нидерландия като „конструктивен партньор“ в ЕС и да подкрепят Украйна „политически, военно, финансово и морално“.

По-спорно е, че споразумението призовава да се разгледа идеята за преместване на нидерландското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим. За Йерусалим претендират както израелците, така и палестинците, но повечето правителства избягват да поставят посолства там, за да не предопределят изхода от преговорите за постигане на траен мир.

Партиите все още не са постигнали съгласие за това кой ще бъде министър-председател на петата по големина икономика в ЕС. Те назначиха държавния служител Рихард ван Цвол за така наречения „форматор“, който ще следи за съставянето на кабинет, но той не е предвиденият кандидат за премиер. Основният претендент изглежда е бившият министър на образованието и вътрешните работи Роналд Пластерк, който също изигра ключова роля в наблюдението на първоначалните преговори.

През март четирите партии се споразумяха да се стремят към частично технократски кабинет, съставен от 50 % политици и 50 % извън политиката. Самият Вилдерс вече неохотно се съгласи да се откаже от мечтата си да стане премиер на фона на широко разпространеното безпокойство от неговите антиислямски и антиевропейски възгледи.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?