4020

Нидерландия даде началото на евроизборите: Крайната десница бележи възход

Нидерландските гласоподаватели дават началото на четиридневен изборен маратон в 27-те страни от Европейския съюз, предаде АФП. Тези избори ще бъдат „тест“ за това колко надясно може да се измести следващият парламент на ЕС.

370-те милиона гласоподаватели в ЕС са призовани да гласуват в момент на дълбока геополитическа несигурност за блока, две години и половина след нахлуването на Русия в Украйна.

По-голямата част от страните, включително водещите Франция и Германия, ще гласуват на 9 юни, но откриващото състезание в Нидерландия ще даде представа за силата на крайната десница - чийто прогнозиран възход е основната тема на изборите.

Партията на свободата (PVV) на Герт Вилдерс, изненадващият победител на националните избори през ноември миналата година, също се очаква да оглави проучванията в ЕС. Въпреки че се отказа от обещанието си за референдум "Nexit" за напускане на блока, манифестът на PVV остава яростно евроскептичен.

Нидерландия е само една от дългия списък на държави, в които се очаква националистическите, крайно десните и други евроскептични сили да излязат начело при гласуването за ЕС.

Проучванията сочат, че крайната десница може да получи около една четвърт от 720-те места в новия парламент - достатъчно, за да повлияе на политиката на ЕС.

Резултатите могат да повлияят и на подхода на Брюксел към изменението на климата, отношенията със САЩ и Китай, подкрепата за Украйна, разширяването на ЕС и адаптирането към технологичните иновации и изкуствения интелект.

Съотношението на тежестта на новосъздадените политически групи ще помогне на лидерите на ЕС да решат кой да заеме висшите институционални постове в блока, включително в Европейската комисия.

Сегашният шеф на Комисията Урсула фон дер Лайен, германски полиглот, се опитва да получи втори мандат и е смятана за фаворит, въпреки че дипломатите предупреждават, че това не е сигурно. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?