1553

Независим води за президент на Кипър, як бой за второто място

В 18.00 ч. в Кипър приключи първият тур от изборите за президент. Той премина с по-висока избирателна активност в сравнение с предишното гласуване за лидер на страната през 2018 г. Въпреки това изборният ден остави решението на кипърците за нов президент за балотажа следващата неделя.

Минути след затварянето на избирателните секции бяха оповестени екзит-половете, според които все още тече оспорвана битка за второто място и участие в балотажа, което ще се реши след обявяването на окончателните резултати по-късно тази вечер.

Засега с голяма сигурност се посочва победителят от първия тур. Това е е Никос Христодулидис, бивш външен министър в правителството на сегашния президент Никос Анастасиадис, независим кандидат, подкрепян от опозиционни партии, сред които дясноцентристка, социалдемократическа, дори националистическа формация. Той получава между 30 и 35,4% от подадените гласове, според различните агенции.

Четири от екзитполовете определят второто място за Андреас Мавроянис, бивш главен преговорящ по Кипърския въпрос, независим кандидат, подкрепян от основната опозиционна лява партия АКЕЛ, за когото са гласували от 25 до30% от избирателите.

Само една агенция поставя на второ място лидера на управляващата дясна партия ДИСИ Авероф Неофиту, с 25 до 29,5% от гласовете.

Допустимата грешка за първите трима кандидати е 1,5%, отбелязват агенциите.

Изборът на президент е много важен за Кипър, тъй като той оглавява правителството, определя и ръководи цялостната вътрешна и външна политика на страната.

Час преди края на днешния първи тур са гласували 67,6% от избирателите, което е с 1,4% повече от предишните президентски избори преди 5 години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?