71

Newsweek: Кръв и ужас в окопите като през Първата световна! Започва най-бруталната битка в Украйна

Бахмутският фронт върна спомените за Първата световна война, войниците зъзнат и газят в кал

 

Кампанията за украинския град Бахмут се очертава да бъде най-бруталната битка досега срещу нахлуващата руска армия, пише в репортаж Newsweek.
 

Снимки от първа линия, публикувани тази седмица от украинското правителство, разкриват войници, сгушени в мрачен, овъглен пейзаж, напомнящ за сцени от Първата световна война, наблюдавани в цяла Европа, докато градът от 70 000 жители е превърнат в развалини под  руския артилерийски огън.

С приближаването на зимата  украинските сили се настаниха в кални окопи, издълбани в безплоден терен.

Видеозапис на града показва общност в разруха, улиците гъмжат от кал и развалини на фона на изгорели сгради и счупени прозорци.

Снимки от украинското министерство на отбраната показват мизерните условия в окопите и пехотинци, които се провират през сантиметри вода, а метеорологичните условия са все по враждебни.

Битката за Бахмут си остава игра на метри, ако не и на инчове, като и двете страни не могат да се движат, защото има риск от почти сигурна смърт поради липсата на прикритие.

Кампанията за украинския град се очертава да бъде най-бруталната битка досега  срещу нахлуващата руска армия.

 

И двете страни са дали стотици жертви

– общият брой е трудно да се провери.

„Картината изглежда подобна на Първата световна война“, каза високопоставен служител на Пентагона пред репортери по-рано тази седмица и онагледи ситуацията:

„Имате две страни, които се изправят една срещу друга, опитват да се удрят взаимно с артилерия, използват артилерията, за да осигури придвижване на хората напред, но стигайки до това място, ответната страна прави същото и няма изход“.

 

Руските сили започнаха да постигат известни успехи през последните седмици след месеци на последователни атаки срещу украинската фронтова линия в Бахмут, a руските военни продължиха да изпращат подкрепления в опит да превземат града след поредица от поражения в оспорвани региони като Херсон, който беше освободен от украинските сили по-рано този месец.

Въпреки това, някои спекулират, че руснаците преувеличават напредъка си в превземането на града вместо желанието да си възвърнат известно самообладание на фона на широко разпространените съобщения за влошаване на морала сред войниците на първа линия.

В този доклад се казва, че скорошните битки са „повече за престижа на Вагнер във вътрешните кръгове на Кремъл отколкото всяко обединено военно мислене."

„Всички останали градове в Донецка област са твърде далеч от руските линии и превземането на Бахмут ще означава поне някакъв напредък за руснаците в Донецка област“, ​​каза пред Newsweek Хюсейн Алиев, научен сътрудник и преподавател в университета в Глазгоу .

Американски военни на брифинг в Пентагона, казаха че това е повод за гордост за Украйна, отбелязвайки, че руснаците досега не са успели да преминат покрай града от 2014 г., когато беше дадено началото на конфликта между двете нации.

Доклад от вторник на Института за изучаване на войната казва, че докато някои руски източници твърдят, че са пробили украинската отбрана, сателитните изображения показват само незначителни успехи в града, докато деградиралите руски сили около града е „малко вероятно" да поставят Бахмут под непосредствена заплаха.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
До долния бауш

До долния бауш

03.12.2022 | 13:49

Имаш ли инфо какво се промени в Украйна след като 300 000 руснаци бяха мобилизирани. Започва ли разгрома на украинската армия? Смятай какво се случва с армията им в Украйна та се налага да мобилизират цели 300 000 души. През следващата година идва нова мобилизационна вълна, защото в Украйна ги избиват брутално и ще им трябват нова партида моГилизирани.

Отговори
8 11
кога бе льохман?

кога бе льохман?

03.12.2022 | 22:36

Отивай бе льохман, отивай в Украйна да напляскаш руснаците и да обереш лаврите, ама и ти не си вярваш мижитурка!

Отговори
2 0
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

03.12.2022 | 12:58

Ако руснаците действаха като американците в Ирак, войната отдавна щеше да е свършила, а от градовете щеше да остане само пепел. Да сте чули за килимни бомбардировки сега в укрия? Няма такова нещо. До преди месец и нещо не рушаха нито мостове, нито ж.п. възли и западните оръжия безпрепятствено пристигаха до фронта. Ze направи глупостта да гърми Кримския мост и сега му съсипват енергийната инфраструктура. А с това и възможността за ж.п. транспортиране на натовско въоръжение. Защото всички ж.п. линии още от съветско време са електрифицирани. Путин му каза на Zeлето - ако пипнете Кримския мост, с държавността на укрия е свършено. А в същото време идват 340 хиляди души подкрепление. Това са десетина дивизии. Русия започна СВО със 120 хиляди души. И щеше да свърши за седмица-две, ако не се бяха намесили пиздостанниците, които забраниха на Ze да преговаря за спирането на конфликта. Никакво спиране до последния украинец. Или както го е казал народът "Чужда пу.ка кокали няма".

Отговори
13 12
Кви са тия глупости?

Кви са тия глупости?

03.12.2022 | 13:45

Смешко, за 9 месеца тридневна "спецоперация" Русия изтреля около 5000 крилати и балистични ракети срещу Украйна, което е пъти повече в сравнение с която и да е война на САЩ. Няма нито един град в Ирак, Сърбия или Афганистан, който да е разрушен в степен, в който Русия разрушава населените места в Украйна. Причината Русия ДА НЕ МОЖЕ да използва авиацията си в Украйна, че те могат да постигнат въздушно превъзходство над Украйна. Всеки опит на тяхната бойна авиация (самолети и хеликоптери) да навлезнат в контролирана от Украйна територия завърша с мигновено сваляне. Цялата им пропаганда са безаналоговата им самолети от 5-то поколение се оказа поредния лъжлив фейк. Затова и единственият им шанс са ракетите, ама и те вече са им на свършване. Това е реалността. Затова и тридневната "спецоперация ще продължи с години без никаква перспектива Русия да победи.

Отговори
9 12
Лилипутин

Лилипутин

03.12.2022 | 17:08

До русороба гарван: Русофилистик гнусен, хайде сега си го извади изотзад мужишкия и го лапни.

Отговори
2 8

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?