71

Невиждано: Система предупреждава за земетресения в Турция СНИМКИ

Новаторската инициатива на Турция, Системата за ранно предупреждение за земетресения (ЕДИС), която използва усъвършенствани сензори, поставени на разломни линии, привлича голям интерес както в страната, така и в международен план, с потенциал за значителни инвестиции.

АА

Вече 7 години системата е в процес на създаване и функционира пробно в района на Мраморно море в продължение на 2 години.

ЕДИС вече е готов за национално внедряване в рамките на 5 години, подкрепен от значителни публични инвестиции. Проектът представлява крайъгълен камък в подготовката и реакцията при земетресения.

АА

Видни турски институции вече използват системата и се водят преговори със страни като Съединените щати, Мексико и Япония за финансирането и доразвитието на този обнадеждаващ проект. 

АА

ЕДИС предлага на гражданите възможност да избягат и да се защитят, като бъдат информирани секунди преди труса. Конкретно за земетресението, което се очаква в Истанбул, авангардната система може да може да сработи 5-6 секунди в най-лошия сценарий и 30-40 секунди преди природното бедствие. Така хората могат да реагират и да осигурят безопасността си.

В сърцето на амбициозния плоект са чувствителни сензорни станции, стратегически разположени по разломните линии, всяка от които е оборудвана с анализатори на данни свързани с изкуствен интелект.

Тези станции, струващи 340 000 евро всяка, играят решаваща роля в откриването на сеизмична активност и издаването на навременни предупреждения към обществеността.

АА

Два типа устройства се грижат за различни настройки: Мащабни устройства за сгради като молове и болници и домакински устройства с размер на длан. Тези устройства, заедно с мобилно приложение, предлагат различни нива на готовност за земетресения, с планове за по-нататъшно усъвършенстване и широко разпространение.

Въпреки предизвикателствата, породени от използването на мобилно приложение, се полагат усилия за подобряване на неговата надеждност, с крайната цел да се предостави на всички граждани безплатен достъп до ЕДИС.

АА

Изпращайки сигнали секунди преди да удари земетресение, системата предоставя на гражданите възможност бързо да избягат и да се защитят. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?