1553

Невиждано, огромна слънчева буря връхлетя Земята

Огромна слънчева буря започна да връхлита Земята. Явлението предизвика смущения в работата на спътниците и електрическите мрежи, както и зашеметяващи полярни сияния, предаде АФРП.

Първото от няколкото изхвърляния на коронална маса (КМ) - големи изхвърляния на плазма и магнитни полета от Слънцето - пристигна в ранния следобед източно американско време, съобщи Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната океанска и атмосферна администрация (ЦПКВ).

Очаква се силните геомагнитни бури да продължат през следващите дни, тъй като Слънцето наближава пика на 11-годишния цикъл, който води до повишена активност.

„Уведомихме всички оператори на инфраструктурата, с които координираме действията си, като например сателитните оператори, хората, които се занимават с комуникации и, разбира се, електропреносната мрежа тук, в Северна Америка“, каза синоптикът Шон Дал.

Федералната авиационна администрация на САЩ заяви, че не очаква значителни въздействия върху националната система за въздушно пространство поради потенциалната геомагнитна буря.

За разлика от слънчевите изригвания, които се движат със скоростта на светлината и достигат Земята за около осем минути, КМ се движат с относително по-спокойна скорост, като според официални данни средната стойност в момента е 800 километра в секунда.

В един момент е имало до седем КМ в транзит, произхождащи от клъстер слънчеви петна, който е 16 пъти по-широк от нашата планета, но не е напълно ясно как са се слели по пътя си./

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?