1553

Невиждано, Фон дер Лайен пристигна в Киев с 14 еврокомисари

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви изненадващо, че е пристигнала в Киев с екип от комисари в четвъртък. Утре е срещата на върха Украйна-Европейски съюз в разкъсваната от война страна.

"Радвам се, че се връщам в Киев, за четвърти път след нахлуването на Русия. Заедно сме тук, за да покажем, че ЕС стои на страната на Украйна толкова твърдо, колкото никога досега. И за да задълбочим още повече нашата подкрепа и сътрудничество", написа тя в Туитър.

"Пристигнах в Киев, за да изпратя най-силния сигнал за подкрепата на ЕС към всички украинци", написа в Туитър и върховният комисар по външна политика Жозеп Борел, като уточни, че помощта на ЕС за Киев от началото на конфликта възлиза на 50 млрд. евро.

Пресслужбата на Европейската комисия съобщи, че в Киев е пристигнала делегация на Европейската комисия, съставена от Урсула фон дер Лайен, Борел и 14 ключови европейски комисари, включително заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис и европейския комисар по правосъдието Дидие Рейндерс, Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи, Януш Войчеховски, комисар по управлението на кризи, Оливър Вареи, комисар по разширяването, и Вера Йоурова, заместник-комисар на Европейската комисия по въпросите на свободата и ценностите, и Маргаритис Схинас, комисар по въпросите на европейския начин на живот. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Американската ЧВК "Моцарт" изоставя Бахмут и напуска Украйна

Американската ЧВК "Моцарт" изоставя Бахмут и напуска Украйна

02.02.2023 | 16:31

Това лишава ВСУ от подкрепата на почти цял батальон, обвинения срещу украинското ръководство под въздействието на алкохол и финансови затруднения са сред причините за краха Към момента е известно, че отстъплението от Бахмут е предизвикано от мощно руско настъпление в тази посока - удържането на този град вече не е целесъобразно поради риска от пълното му обкръжаване. Този факт подчертава, че положението на ВСУ в Бахмут е изключително тежко. Наред с други неща Анди Милбърн е заявил, че ЧВК "Моцарт" ще напусне изцяло територията на Украйна. Той не обяснява причината за това, но е възможно тя да е, че съответният сигнал е дошъл от Вашингтон, който не желае присъствието на ЧВК "Моцарт" на територията на Украйна, опасявайки се, че това може да доведе до конфликт с Русия. Американската частна военна компания (PMC) Mozart се провали в Украйна заради пиянство, финансови нередности и посещения в киевски стриптийз клубове, пише от своя страна колумнистът на New York Times Джефри Хетълман. Журналистът описа как е стоял в „хладна заседателна зала на втория етаж на жилищна сграда в Киев“, когато основателят на организацията Андрю Милбърн казал на своите подчинени, че „групата Моцарт е мъртва“. Според Хетълман причините за краха на ЧВК са обвинения срещу украинското ръководство под въздействието на алкохол и финансови затруднения. „На всичкото отгоре хората, които бяха членове на ЧВК Mozart, не бяха толкова лесни за управление. Много от тях бяха побелели бойни ветерани, които признаха, че се борят с психични заболявания и пият. Когато не работеха, те си потъваха в киевски стриптийз клубове, барове и онлайн срещи“, добави журналистът. В статията се казва, че първоначално "Моцарт" е събрал "дарения на стойност над един милион долара", но след това парите са започнали да свършват и в ЧВК започнали случаи на дезертьорство и вътрешни борби.

Отговори
2 2
хохохо

хохохо

02.02.2023 | 14:21

фон де Лайнер!

Отговори
0 3
Слава Україні ❤️ Братя

Слава Україні ❤️ Братя

02.02.2023 | 12:16

Слава Україні ❤️ Братя ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

Отговори
11 6
Бог да им прости, на

Бог да им прости, на

02.02.2023 | 11:24

отгледаните от финансовия капитал. Ние не!

Отговори
5 7
УКРАЙНА Е ЕВРОПА, А КРИМ - УКРАЙНА!

УКРАЙНА Е ЕВРОПА, А КРИМ - УКРАЙНА!

02.02.2023 | 10:23

ЗАВИНАГИ

Отговори
21 9

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?